Linkovi

Boing predstavlja konkurenciju Erbasovim avionima


Glavni konkurent Erbasu tipa A340-500, Boing 777-200LR, sleteo je nedavno na aerodrom Njuark, u okviru programa sertifikacije koji obuhvata, kako to Boing naziva, ”svetsku turneju.“

U roku od 54 dana novi avion posetiće 20 gradova. Boing tvrdi da na tipičnom ultra dugačkom letu, na primer od Dubaija do Majamija, 777-200LR može da poveze 21 putnika i 10 tona prtljaga više od Erbasa A340-500.

Kompanija takodje kaže da njen novi avion troši oko 20 odsto manje goriva od evropskog konkurenta. Prema Boingu, ovo je avion sa najvećim dometom na svetu, sposoban da za 18 sati preleti 17 hiljada i 400 kilometara!

Avionom koji je doleteo u Njuark upravljao je kapetan Tomas Imrič. On je izjavio da, zahvaljujući snažnijim motorima i većim krilima, može da leti na većoj visini gde je letenje prijatnije. Imrič je takodje rekao da ”avion može bez sletanja da opslužuje bilo koja dva grada na svetu.

Za ovaj gigantski avion (dugačak više od 63 metra) motore je sagradila kompanija Dženeral Elektrik, sa lopaticama turbine napravljenim od kompozitnog materijala, što - kako kaže predstavnik Dženeral Elektrika Rik Kenedi - znatno smanjuje težinu motora. Kenedi je rekao da su ovi motori ”najveći i najsnažniji na svetu.“

Najnovija prinova u porodici aviona tipa 777 predstavljena je u februaru. Prvi Boing 777-200LR biće isporučen Pakistanskom aviotransportu u januaru. Pet kompanija naručilo je avione ovog tipa i sve su van Amerike, kao što su Er Indija i EVA Er, na Tajvanu.

XS
SM
MD
LG