Linkovi

Svet je ipak pljosnat


A tek kada prihvatimo i prigrlimo tu činjenicu možemo da budemo uspešni. Tako tvrdi dobitnik Pulicerove nagrade, novinar i pisac Tomas Fridman, autor nove knjige: Svet je pljosnat: kratka istorija 21. veka. Bilo kakva istorija 21. veka, koji je tek u svojoj petoj godini, očigledno mora da bude kratka. Medjutim, u knjizi "Svet je pljosnat", Tomas Fridman tvrdi da su promene koje su se odigrale u proslednjih nekoliko godina dugoročne i duboke. Nova globalna platforma, kaže on, spljoštava ovaj svet.

“Bogatstvo će steći one zemlje, kompanije i pojedinci koji razumeju novu globalnu platformu, koji je neguju, vezuju se za nju i postaju inovativniji zahvaljujući njoj.”

Platforma na koju Fridman misli ima tri oslonca: interent, koji povezuje više ljudi na jeftiniji način no bilo koje druge vrste komunikacija u istoriji; naglo povećanje broja firmi koje se oslanjaju na optičke kablove položene širom zemaljske kugle; i novi softver koji omogućava navigaciju širom ove ogromne kompjuterske mreže.

”Kada sve to povežete šta dobajete? Globalnu veb platformu za višestruke oblike razmene znanja, poslova, zabave i otkrića.“

Fridman kaže da je Volmart, najveći lanac robnih kuća na svetu, primarni primer preduzetnika koji operiše na ovoj globalnoj platformi.

”Razmislite o tome. Volmart je najveća kompanija u Americi danas iako ne proizvodi ništa. Ona jednostavno neverovatno jeftino prodaje robu iz celog sveta potrošačima na način koji nije vidjen ranije. To je globalna pokretna traka.“

Fridman veruje, da ovaj pljosnati svet, kako ga zove, podstiče kako kreativna tako i destruktivna preduzetništva.

”Pljosnati svet je prijatelj i IBM-a i Al Kaide. Ta mreža Osame Bin Ladena je jednostavno globalni lanac za snabdevanje. Samo, za razliku od Volmarta koji snabdeva ljude potrošačkom robom, Al Kaida je lanac za snabdevanje samoubicama. On operiše na gotovo isti način jer koristi ovaj pljosnati svet.“

Rapidna globalizacija, odnosno pretvaranje našeg sveta u poljosnatu tablu, izaziva i druge zabrinutosti. Mnogi širom sveta strahuju da se u tom procesu brišu vredne kulturne razlike. Fridman smatra suprotno:

“Pre dvadeset godina, ako ste bili zaista pametni, u Indiji ili Kini, i posedovali globalne sposobnosti, morali ste da napustite svoju zemlju da bi ste ih iskoristili. Morali ste da se preselite, recimo u snežnu Minesotu, odakle sam ja, i odreknete se svoje nacionalne odeće, kuhinje i odvojite se od svoje porodice i prijatelja. Sada, kada je svet pljosnat, možete da budete inovator, a da ne morate da emigrirate, što je neverovatno dobro za kulturu. To znači da možete da ostanete kod kuće, da jedete svoju nacionalnu kuhinju i živite u svojoj porodici, da nosite svoju nacionalnu odeću i istovremeno da se takmičite, saradjujete i povezujete se na veoma veoma visokom, globalnom nivou.”

Tomas Fridman je autor knjige: Svet je pljosnat: kratka istorija 21. veka. On je takodje novinar Njujork Tajmsa i dobitnik Pulicerove nagrade.

XS
SM
MD
LG