Linkovi

Eksplozije u Londonu podstakle strah od mogućih napada na železnički ili autobuski saobraćaj i u Americi


Na svim tranzitnim sistemima u Americi nivo pripravnosti je povišen već pola meseca. I mnogi se putnici pitaju – da li su napadi mogući i u Americi. Stanovnik Njujorka kaže da na licima putnika u gradskom saobraćaju vidi strah da im je to možda i posljednja vožnja. U Njujorku, policija traži od putnika da pomognu u identifikaciji potencijalnih bombaša samoubica i otkrivanju eksploziva.

Rejmond Keli, Komesar njujorške policije poziva sve građane da policiji prijave svaju sumnjivu aktivnost. Da bi se zaštitio metro i autobusi, loklani zvaničnici traže pomoć i od federalnih vlasti. Sekretar za unutrašnju bezbednost, međutim, kaže da to nije njegov najveći prioritet.

Majkl Čertof je AP-u rekao protekle sedmice kako je opasnost od aviona sa punim rezervoarom – potencijalna smrt oko 3.000 ljudi, a kako bomba u metrou može da usmrti oko 30 ljudi.

Drugi, međutim kažu da je mnogo više Amerikanaca izloženo opasnosti u gradskom, nego u avionskom saobraćaju. Tokom prosečnog radnog dana - 32 miliona u odnosu na 2 miliona.

Međutim, Senat je protekle sedmice odbio rebalans budžeta za milijardu i 100 miliona dolara na ime bezbednosti saobraćaja , istovremeno umanjivši taj budžetski izdatak za narednu godinu. Antonio Viljaragiosa, Gradonačelnik Los Anđelesa smatra da je takva odluka – svega dve sedmice nakon napada u Londonu, apsolutno pogrešna.

Drugi pak kažu da povećanje budžeta nije rešenje. Način da zaštitite gradski saobraćaj nije povećanje budžeta, već bolji obaveštajni rad, kaže Senator Džud Greg. U svakom slučaju – putnici u metrou i gradskim autobusima biće malo više zabrinuti narednih dana...

XS
SM
MD
LG