Linkovi

Svetozar Marović: Ustavnom poveljom predviđeno da i Crna Gora i Srbija 2006. godine imaju pravo na referendum


Predsjednik državne zajednice Svetozar Marović rekao je da je budućnost Crne Gore u saradnji sa Evropskom unijom i ocijenio da se zvanična Podgorica tako ponaša i u vezi sa pitanjem državnog statusa. Komentarišući mogućnost da zbog nezavisnoti Crna Gora uđe u sukub sa EU, Marović je kazao da poslednji poziv evropskim institucijama pokazuje da Crna Gora želi da čitav proces odlučivanja o njenoj državnosti bude javan.

Marović je istakao da je Ustavnom poveljom predviđeno da i Crna Gora i Srbija 2006. godine imaju pravo da iskoriste referendum koji će biti organizovan u skladu sa evropskim demokratskim standardima, na osnovu saradnje sa Evropskom unijom.

“Sve to znači da, ukoliko većinska volja crnogorskih građana, u skladu sa evropskim institucijama na referendumu bude za nezavisnost, to će biti legitimna odluka“, rekao je Marović za podgorilčki Dan.

On je naveo da bi prije referenduma “želio da se se u Crnoj Gori postigne sporazum koji će garantovati demokratsku stabilnost i multietnički sklad i kojim će se obezbijediti prioritet evropskih ciljeva, integracija i njene budućnosti”, kazao je Marović. Marović je pozvao opoziciju na dijalog u vezi sa referendumom ocjenjujući da je jednostranost bolest demokratije i prepreka ubrzane i stabilnije evropeizacije društva.

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da ni Srbija, ni Evropska unija ne mogu uskratiti pravo na slobodan izbor budućnosti Crne Gore i poručio da ona nikome neće dozvoliti da se miješa u realizaciju najvažnijih nacionalnih i državnih interesa. “Naravno, obaveza je CG da pokuša da te interese usaglasi sa međunarodnim standardima, s obzirom na pretenziju da bude sastavni dio savremenih međunarodnih integracija”, kazao je Đukanović. On je naglasio da ne očekuje neki masovan bojkot crnogorskog referenduma.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić tvrdi da je Crna Gora prihvatanjem saradnje sa Evropskom unijom u pripremi referendumskih uslova pristala na saradnju na principima, ali ne i modelima koji nemaju za cilj fer i slobodan referendum. Krivokapić je rekao da je Crna Gora izmjenama Ustavne povelje, kojima se obavezala da će pristati na saradnju sa EU u vezi sa referendumskim pravilima, pristala na saradnju na principima.

XS
SM
MD
LG