Linkovi

Medjunarodni sud u Prištini osudio na 18 godina zatvora Mehmeta Morinu za pokušaj ubistvo Srbina tokom prošlogodišnjeg martovskog nasilja


Prema rečima njegovog advokata Mehmet Morina je na ulici tokom martovskih nereda fizički nasrnuo i pretukao Zlatibora Trajkovića iz Kosova polja. Ovo je osma presuda za 70 optužnica koliko su medjunarodne sudije podigle za učesnike etnički motivisanog prošlogodišnjeg martovskog nasilja.

Inače Vrhovni sud Kosova odlučio je da pod odredjenim uslovima iz pritvora budu pušteni svi članovi takozvane labske grupe koju čine visoke starešine sada već transformisane OVK. Jutros u 9 časova pritvor su napustili Rustem Mustafa Remi, Ljatif Gaši, Nazif Mehmeti i Naim Kadriu. Prema izjavi jednog od branioca optučenih, Toma Gašija, članovi grupe su oslobodjeni jer je prvostepena presuda poništena a predmet vraćen na ponovno sudjenje. Članvi labske grupe potpisaće sudske odluke koje nameću postovanje pravila suda a to su zabrana kontaktiranja sa svedocima i članovima njihovih porodica.

Optuznica pripadnike labske grupe tereti za ubistva petorice i nelegalno pritvaranje prebijanje i mucenje osmorice Albanaca kao i prebijanje i mučenje jednog kosovskog Srbina.

XS
SM
MD
LG