Linkovi

Predsednik Koordinacionog centra Nebojša Čović: O decentralizaciji na Kosovu se mnogo priča a ništa ne radi


Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović ocenio je da ispravnim stav predstavnika kosovskih Srba koji su još jednom potvrdili raniju odluku o neučešću u pokrajinskim institucijama. O decentralizaciji na Kosovu se mnogo priča a ništa ne radi, izjavio je Čović i dodao da je do tog zaključka boraveći u Prištini došao i visoki predstavnik Evropske Unije Havijer Solana koji je izjavio da na Kosovu nema rezultata. Sve te ocene poklapaju se i sa stavom državnog vrha zemlje koji je konstatovao da nema uslova za ulazak u privremene institucije Kosova, rekao je Čović, tvrdeći da se na Srbe vrši dodatni pritisak da ipak uđu u kosovski Parlament.

Osvrćući se na sporazum Srbije i Crne Gore sa NATO-om o prolasku trupa Alijanse preko teritorije državne zajednice, Čović je pozdravio njegovo potpisivanje i istakao da je to važan trenutak za zemlju ali je zatim dodao da Savet ministara nema političko-pravni legitimitet da sam donese odluku o ovakvom sporazumu, bez vlade Srbije i bez Vlade Crne Gore i da zato zamera proceuduru potpisivanja.

A poslanici u Skupštini Srbije imaju različita mišljenja o tome da li sporazum o kopnenim linijama komunikacije snaga NATO-a preko teritorije državne zajednice ugrožava suverenitet zemlje. Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragoljub Kojčić rekao je da ukoliko se neki međunarodni sporazum potpiše na demokratski način onda ne postoji rizik od ugrožavanja suvereniteta države i dodao da bi tim povodom trebalo da se oglasi Vlada Srbije. Poslanica Srpskog pokreta obnove Sanja Čeković smatra da sporazum nije udar na suverenitit zemlje jer njegovu suštinu čini zaštita građana Srbije i Crne Gore na Kosovu, a slično misli i šef poslaničke grupe Demokratske stranke Dušan Petrović koji kaže da je sporazum pravni kontekst koji će omogućiti pružanje zaštite Srbima na Kosovu kada to god bude potrebno.

XS
SM
MD
LG