Linkovi

Kosovo se postepeno približava pregovorima o konačnom statusu


Norveški izaslanik Kai Ejde priprema izveštaj o stanju na Kosovu i ocenu primene standarda o lokalnoj samoupravi.

Analitičari ocenjuju da bi taj dokument , za koji se očekuje da bude gotov u septembru , mogao da zaključi da je došlo vreme da Ujedinjene nacije reše konačni status Kosova. Aleks Anderson , predstavnik nevladine Medjunarodne krizne grupe u Prištini, kaže da će pregovori o konačnom statusu Kosova biti veoma komplikovani. Prema njegovim rečima , neće biti lako postići dogovor prihvatljiv i za Albance i za srpsku vladu.

«Ne mislim da postoji dobro rešenje za Kosovo. To je tako sporna teritorija da ni jednim rešenjem neće biti zadovoljne sve strane».

Anderson veruje da bi, možda u narednih 12 meseci , mogao da se iskristališe plan o nekoj vrsti uslovne nezavisnosti. Enver Hodžaj , član kosovskog parlamenta i profesor filozofije na prištinskom univerzitetu, smatra da je za pregovore o konačnom statusu potreban čvrst redosled poteza. Hodžaj odbacuje ideju da je za konačan status Kosova neophodan pristanak Srbije.

«Ne mislim da bi Beograd trebalo pitati za konačni status Kosova. Beograd ima pravo da bude zainteresovan za poziciju kosovskih Srba ovde, odnosno poziciju pravoslavne crkve. I mislim da to svi shvataju. Ali što se tiče pitanja statusa, Beograd jednostavno nema legitimitet».

Drugi analitičari smatraju da je za osiguranje regionalne stabilnosti veoma važno da dogovor o Kosovu bude prihvatljiv za Srbiju. Kosovski Srbi, koji čine ispod 10% populacije, bili su meta albanskog nasilja pre 16 meseci. Anderson veruje da bi obnova etničkog nasilja unazadila pregovore o konačnom statusu.

« Mislim da je potpuno jasno da bi još jedna eskalacija nasilja, kakvu smo videli u martu prošle godine, mogla da bude katastrofa u uslovima kakvi, po proceni medjunarodne zajednice, vladaju na Kosovu».

Ali prema skoro svim procenama na Kosovu je u poslednjih godinu dana došlo do izvesnog napretka. Etnički odnosi su poboljšani , i povećana je tolerancija prema manjinama. Lokalne zajednice dobile su veća ovlašćenja. Ipak ekonomija je slaba, sa stopom nezaposlenosti od blizu 50% radno sposobnih. Kada Ujedinjene nacije jednom budu odredile datum početka pregovora , očekuje se da će posrednici u pregovorima biti jedan viši diplomata Evropske unije i jedan diplomata iz Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG