Linkovi

Maunt Rašmor će ovog leta dobiti specijalni tretman «zatezanja lica»


Naime, prvi put u istoriji, džinovske kamene glave četiri američka predsednika uklesane u planinu u Južnoj Dakoti biće očišćene, da bi se uklonila štetna mahovina koja pripada tipu lišaja kao i prljavština nagomilana na skulpturama. Kozmetički tretman Maunt Rašmora prevodi nemački tim za čišćenje – i, kako javlja Čarls Majkl Rej, oni to rade besplatno. Torsten Moes čvrsto stoji na bradi Tomasa Džefersona. Privezan , on predsednikov obraz prska iz raspršivača pod visokim pritiskom. Moes i njegove kolege prskaju kamenu površinu Maunt Rašmora vodom blizu temperature ključanja pod pritiskom od oko 30 bari ... i tako uklanjaju prljavštinu, kao i lišaj koji raste na licima predsednika otkako su uklesani u brdo pre više od 60 godina. Čuvar nacionalnog parka, Dvejn Bjubek, kaže da će čišćenje pomoći da se ovaj spomenik očuva.

«Važan deo ovog posla je uklanjanje živog lišaja, lišaja koji raste na površini kamena...čiji koreni prodiru u površinu skulpture i oštećuju je, otvarajući male pukotine. A nas brine da kada nastupi vlažni period i ta se vlaga zamrzne kasnije u toku godine, imaćemo mnogo veće površine koje treba da «zakrpimo».

Zato mi sada rešavamo taj problem uklanjanjem lišaja koji prodire u kamen». Bjubek kaže da čišćenje masivnih kamenih lica Maunt Rašmora nije lak posao. Lokalna vatrogasna služba takodje pomaže... razmotavajući crevo dugo gotov kilometar da bi podigli vodu do visine od 180 metara i cisterne kapaciteta blizu 11,000 liteara blizu vrha planine. Za to vreme, svakog dana sa planine se spušta čitava mreža najlonskih konopaca da bi radnici mogli da se spuste, zajedno sa svojim prskalicama – ispred lica. Inače, služba nacionalnog parka Maunt Rašmor dobija i pomoć medjunarodnih ekipa.

XS
SM
MD
LG