Linkovi

Petersen upravljanje budžetom prenio na kosovskog premijera


Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen proglasio je uredbu o uspostavljanju ekonomskog i poreskog saveta Kosova, čime su ovlaštenja iz oblasti ekonomske i poreske politike sa međunarodnih, prenete na privremene institucije Kosova.

Uredbom o uspostavljanju ekonomskog i poreskog saveta Kosova, koju je administrator Petersen potpisao još 15. jula, premijeru Bajramu Kosumiju omogućeno je da u potpunosti rukovodi kosovskim budžetom i vrši kontrolu protoka novca, što je do sada bio zadatak UNMIK-a.

U posebnom saopštenju izdatom povodom proglašenja uredbe, navodi se da amandmani na uredbu formulišu transfer nadležnosti koji se odnosi na ekonomski i poreski savet. Od sada će sastancima saveta predsedavati kosovski premijer, a pomoćne usluge sekretarijata Savetu, koje su do sada bile odgovornost UNMIK-a ubuduće će pružati vlada.

Odluka o transferu plod je saradnje UNMIK-a i kosovske vlade, a sve u cilju pružanja većih prava privremenim institucijama Kosova.

Nosilac srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović nije iznenadjen Petersenovom odlukom, te u tom kontekstu za Glas Amerike kaže da je poslednja odluka u konceptu prenosa prenosivih ovlašćenja ,ali da je bitno da UNMIK zadrži rezervisana ovlašćenja čiji bi eventualni prenos mogao da pruži elemente državnosti Kosovu.

XS
SM
MD
LG