Linkovi

Jedinstvena multietniička vojska u BiH


Članovi Komisije za reformu dobrane u Bosni i Hercegovini potpisali su u Sarajevu izjavu o prihvatanju Nacrta zakona o odbrani i Nacrta zakona o služi u oružanim snagama. Medju najvažnijim elementima tih zakona je, po rečima ministra odbrane Bosne i Hercegovine Nikole Radovanoviča, istovremeno ukidanje regrutnog sastava i entitetskih ministarstava do kraja godine.

Planom reforme obrane predlaže se ukidanje regrutacije, postojanje samo profesionalne jedinstvene vojske, kao i gašenje entitetskih ministarstava obrane do kraja godine. Predvidja se i jedinstveni lanac komandovanja, a planirano je da buduća vojska BiH bude finansirana iz jedinstvenog budžeta od 1. januara 2006. Visoki predstavnik međunarodne zajednice, lord Pedi Ešdaun, je naglasio:

«Danas BiH ima šansu da napravi džinovski korak ka miru u budućnosti. Nemojte to ometati. Usvojite ove zakone bez odlaganja i pokažite svetu da je BiH odlučno iskoračila iz duge senke rata u svetlu evropsku budućnost.»

Krajem 2003. usvojen je zakon o jedinstvenoj komandi nad vojskom, a formiranje novih oružanih snaga jedan je od uslova da se BiH pridruži NATO-u. General Stiven Šuk, komandant NATO u BiH kaže:

«NATO će reći – prihvatamo njihovu strukturu i poštovaćemo njihovu istoriju i kulturu. To je jako teško učiniti. To će biti snage koje neće moći da se bore protiv sebe, što je značajno iz ugla NATO-a.»

Nakon potpisivanja izjave, ministar odbrane rekao je da će njegovo ministarstvo obaviti potrebne tehničke pripreme kako bi nacrt zakona mogao biti dostavljen Savetu ministara BiH. Nikola Radovanović, ministar odbrane BiH:

«Posle godinu i po dana od kako se ove reforme primenjuju, već ima dosta pokazatelja da možemo da delujemo zajednički. Ja sam se pre samo dva dana vratio iz Iraka gde sam posetio jedinicu sastavljenu od predstavnika sva tri naroda koja veoma dobro funkcioniše.»

Ministar Radovanović je ukazao da će ovim zakonom biti ukinuta i pasivna rezerva, a lica koja su prošla vojnu obuku neće više imati nikakvu obavezu prema novoj jedinstvenoj vojsci u BiH.

XS
SM
MD
LG