Linkovi

Džek Stro: Prošlo je vrijeme traženja izgovora za terorizam


Dok Britanija sahranjuje žrtve nedavnih terorističkih napada, a zakonodavci pripremaju antiterorističke zakone koji će pooštriti mjere bezbjednosti i imigracije – istražni organi dolaze do novih saznanja o planiranju i izvršavanju napada, u kojima je, prema zvanično objavljenim podacima poginulo 55 osoba.

Dok forenzičari povezuju dokaze u vezi sa napadačima, u javnost dospijevaju detalji metodičnog plana terorista...

Sada se vjeruje da je Džermejn Lindzi, koji je aktivirao bombu na stanici Kings Kros, koristio skupe parfeme kao gorivo. On je potrošio blizu dvije hiljade dolara u ovoj parfimeriji svega nekoliko dana pred napad. Parfemi na bazi alkohola u sadejstvu sa eksplozivom imaju zapaljivi efekat napalma...

Najmanje trojica napadača putovala su u Pakistan prije napada, što pokazuju i dokumenti koje je objavila pakistanska štampa. Zvaničnici u Islamabadu kažu da je Šahzad Tanvir u pakistanu pohađao vjersku školu u kojoj je upoznao pripadnike lokalne radikalne grupe.

Džalil Abas Džilani, portparol pakistanskog ministarstva inostranih poslova
kaže da je njegova vlada partner u međunarodnoj borbi protiv terorizma i da su njeni napori izuzetno cijenjeni.

Najveća sunitska organizacija fatvom je osudila bombaške napade u Londonu od 7. jula.

Britanska vlada istovremeno pokušava da objasni javnosti da su bombaši dio male grupe islamskih ekstremista.

Toni Bler, britanski premijer, kaže da se suočavamo sa ideologijom zla. Nije riječ o sukobu civilizacija. O tome su saglasni svi civilizovani ljudi, uključujući i muslimane.

Vlasti u Londonu fokusirane su na pronalaženje saradnika izvršilaca napada, kako bi se iskorijenile ekstremističke grupe inspirisane istom ideologijom...

U međuvremenu, britanski šef diplomatije Džek Stro odbacio je nalaz Kraljevskog instituta za međunarodne odnose - da je savezništvo Britanije sa Sjedinjenim državama zemlju učinilo ranjivijom u odnosu na terorizam.

“Vrijeme traženja izgovora za terorizam je završeno. Teroristi napadaju širom svijeta i američke saveznike u Iraku, ali i druge zemlje koje nemaju ništa sa koalicionim akcijama u Iraku”, rekao je Stro uoči samita šefova dioplomatija EU u Briselu.

XS
SM
MD
LG