Linkovi

Danas vam predstavljamo film «Čarli i fabrika čokolade»


Šest godina posle filma 'Sleepy Hollow' ili 'Legenda o uspavanoj dolini', Džoni Dep se udružio sa rediteljem Timom Bartonom, kako bi zajedno napravili novu filmsku verziju popularne dečije priče britanskog autora Roalda Dala. Posle ovakvog uvoda, jasno je da reč ekcentrik nije dovoljna da bi se opisao misteriozni osobenjak, čiji čuveni slatkiši se prave u tajnosti, u fabrici, iza impozantne ograde. Zato je velika stvar kada Vili Vonka objavi da će se za one koji pronađu pet zlatnih ulaznica upakovanih u njegove čokolade, organizovati posebna tura kroz fabriku. Mladi engleski glumac Fredi Hajmor igra Čarlija baketa, siromašnog dečaka, koji pronalazi poslednju ulaznicu i otkriva da je mnogo drugačiji od ostalih dobitnika.

"Druga deca, na neki način imaju prednost, ali ta prednost baš i nije dobra. Augustus je vrlo pohlepan; dok je Vajolet previše takmičarski raspoložena. Majk Tivi je ovisnik o video igrama, što ga čini prilično agresivnim, dok je Veruka jednostavno veoma razmažena i uvek dobije sve što poželi. Na kraju, tu je Čarli, koji je zasta fin momak."

Naravno, roman koji je prvi put objavljen 1964. godine ekranizovan je i ranije; 1971. godine kao naveliko obožavani mjuzikl 'Vili Vonka i fabrika čokolade' u kome je glavnu ulogu, pomalo zlokobnog proizvođača slatkiša, igrao Džin Vajlder. Džoni Dep kaže da su on i reditelj Tim Barton, u ovoj verziji želeli da se više drže književnog dela.

«To je lik koga ljudi mnogo vole, tajko da sam znao da moram da odem mnogo daleko od onoga što je uradio Džin Vajlder; Imao sam čudesan materijal Roalda Dala… i pokušao sam da interpretiram taj lik razmišljajući šta bi se njemu dopalo u smislu bioskopske verzije knjige, šta bi on želeo? Ta priča je toliko mračna, ali istovremeno i svetla… lik koji igram ima poremećenu stranu i ja sam probao da pratim svoj instinkt…»

"Čarli i fabrika čokolade" je četvrti film u kome Džoni Dep i reditelj Tim Barton sarađuju. Kao i u bajci 'Edvard Makazoruki' iz 1990. godine, reditelj ističe da se trudio da što više bajkovitog okruženja bude stvarno, umesto da se oslanja na kompjuterske animacije.

«Kompjuteri imaju izuzetnu ulogu, i nešto od toga smo koristili u filmu, ali pošto ovo nije akcioni film i ima neki svoj sastav, bilo nam je važno da izgradimo setove, napravimo pravu čokoladnu reku i vodopad. Pogotovo zbog dece, a neka od njih nisu nikada ranije glumila, tako da mislim da je bilo veoma važno da imamo što više stvarnih stvari, kako bi oni mogli da reaguju na to.»

U internacionalnoj postavi filma 'Čarli i fabrika čokolade' nalaze se još irski glumac Dejvid Keli, kao Deda Džo, Helena Bonam Karter, koja igra Čarlijevu mamu i deca: Ana Sofija Rob kao Vajolet, Džulija Vinter kao Veruka Solt, Filip Vigrac kao Augustus Glup i Džordan Fraj kao Majk Tivi. Scenario je napisao Džon Ogust, dok je originalnu muziku komponovao redovni saradnik Tima Bartona, čuveni Deni Elfman.

XS
SM
MD
LG