Linkovi

Zabrinutost zbog skladištenja oružja u svemiru


Dok vlada Sjedinjenih Država razmatra svoju politiku prema korišćenju svemira u vojne svrhe, najveću zabrinutost, prema nekim aktivistima, izaziva mogućnost da se u svemir postavi neko oružje kojim bi mogli da se napadaju ciljevi na zemlji.

To nije komplikovana ideja. Sateliti obleću zemlju za otprilikeh 90 minuta. Ako postavite neko oružje na satelit njime biste mogli da u kratkom vremenskom roku gadjate ciljeve bilo gde na zemlji. Sa nekoliko takvih satelita imali biste sposobnost da pogodite cilj bilo gde na zemlji, u roku od samo nekoliko minuta. Zašto to nijedna zemlja onda nije učinila? Odgovor može biti sumiran u jednoj reči: troškovi. To se ne odnosi samo na ogromnu cenu proizvodnje i lansiranja svemirskog oružja, već i na političku cenu.

”Nijedna zemlja na svetu neće prihvatiti da Sjedinjene Države razviju nešto što zovu ”zvezda smrti“.

To je gledište Tereze Hičens, potpredsednice vašingtonske istraživačke ogranizacije Centar za odbrambene informacije:

”Ne mislim da bi Sjedinjene Države bile spokojne ako bi Kina razvila ”zvezdu smrti,“ oružje spremno da u bilo kom trenutku dana i noći pogodi ciljeve bilo gde na zemlji, u roku od 90 minuta. Šta ako mi razvijemo takvo oružje i postavimo ga u orbitu i Kina odluči da sledi naš primer? Da li ćemo ga oboriti pre no što doleti u svemir kako bismo ih sprečili da nam budu ravni? Ukoliko to učinimo šta će se desiti posle toga?

Zvuči kao zastrašujući scenario. Američki funkcioneri odbrane kažu da nemaju planove da proizvedu takvo oružje. Medjutim, Randal Korel, konsultant iz Pentagona koji je pet godina radio u Svemirskoj komandi Američkih vazduhoplovnih snaga, kaže da oružje stacionirano u svemiru ne mora da bude zastrašujuće i da bi moglo da bude veoma korisno.

”Da li je ovo u osnovi zastrašujuće oružje? Ne znam. Mogli bismo da zamislimo operativni scenario u kome bismo imali rakete sa kojima jednom ili dva puta godišnje sprovodimo vežbe. Saradjivali bismo sa saveznicima i drugim zemljama na razradi operativnih i političkih sporazuma o tome kako i kada da ih upotrebimo. Mislim da se može kontrolisati strahovanje da bi ih neko mogao pogrešno upotrebiti. To je ipak lakše reći nego učiniti. Jasno je da će oko toga biti puno posla. Medjutim, ja mislim da je to smer u kome se krećemo."

Gospodin Korel kaže da bi oružje stacionirano u svemiru ili na zemlji koje bi moglo da napadne satelit u svemiru pružilo predsedniku Sjedinjenih Država odlučujuću opciju u kritičnoj situaciji.

”Ukoliko je drugi izbor uništavanje neke neprijateljske kopnene stanice, u kojoj ima ljudi, možda čak u oblasti u kojoj ima civila, onda bi poželjnija opcija bilo uništavanje ili onesposobljavanje nekog uredjaja u svemiru.“

Korel dodaje da bi u takvoj situaciji, svemirsko oružje bilo vredno političke i finansijske cene. Američki funkcioneri navode da su daleko od razvoja bilo kakvog sličnog oružja, dok su nastojanja drugih zemalja da razviju anti-satelitsko oružje neuspela. Zamenik komandanta Svemirske komande Američkih vazduhoplovnih snaga, general pukovnik Daniel Lif, kaže da ne može jednostavno da ”apstrahuje tu moguću pretnju“ ali za sada naglašava druge načine za kontrolisanje sposobnosti neprijatelja da upotrebi svemirsko oružje protiv Sjedinjenih Država ili protiv američkih snaga u svetu.

”Potrebna nam je sposobnost da ne dozvolimo drugima svemirske mogućnosti. Za to postoje brojne metode. Uvek više volimo lokalizovana, privremena i reverzibilna sredstva u tu svrhu. Neću ulaziti u detalje, ali nije neophodno napasti direktno oružje u svemiru. Umesto toga možete da poremetite veze sa njim. Ili da napadnete zemaljski kontrolni segment. Mislim da je u tom smislu scenario za ”rat zvezda“ preuveličan.“

General Lif ističe da neprijatelj koji bi koristio svemir možda ne bi morao da ima sopstvene rakete, satelite ili kopnene stanice.

”Ne morate biti svemirska sila da biste imali svemirske sposobnosti. To možete da uradite i posredno, ako imate dovoljno novca. Na taj način čak i male zemlje, ili organizacije poput Al Kaide, imaju potencijalne svemirske vojne sposobnosti. Na internetu mogu da kupe najnovije satelitske snimke veoma visokog kvaliteta i za to im ne treba sopstveni satelit.“

Zbog svega ovoga zadatak Svemirske komande da spreči neprijateljima pristup svemiru još je teži i obuhvata i druge američke agencije, koje prate sve vrste aktivnosti u svemiru i na internetu.

XS
SM
MD
LG