Linkovi

Nov način za dobijanje vodonika


Većina analitičara slaže se da je prošli, 20. vek, bio vek fosilnih goriva. Iako je nafta još najrasprostranjenije gorivo, njena upotreba je na izmaku, tako da mnogi smatraju da će ovaj vek obeležiti prelazak na čistije gorivo - vodonik.

Mnoge kompanije u svetu ubrzano rade na razvijanju vodoničnih, takozvanih ”gorivnih“ ćelija, koje pretvaraju vodonik u električnu energiju, proizvodeći kao uzgredan proizvod samo čistu vodu. Medjutim, jedan o krupnih problema koje tek treba rešiti jeste jeftina proizvodnja vodonika u većim količinama. Najrasprostranjeniji metod je elektroliza, za koju je potrebna električna energija - koja se opet najčešće dobija trošenjem fosilnih goriva - nafte, prirodnog gasa ili uglja. Mala hemijska kompanija Signa, iz Njujorka, objavila je pronalazak novog metoda koji obećava. Odavno je poznato da se pri dodiru natrijuma sa vodom oslobadja vodonik.

Nezgoda je u tome što je ta reakcija prilično burna. Kompanija Signa se dosetila da natrijum pomeša sa kristalima silikata i tako znatno smanji oslobadjanje toplotne energije. Naučnici sada proveravaju da li je ovaj metod primenjiv u masovnoj proizvodnji. Ako se pokaže da je tako, vodonik bi mogao da nam obezbedjuje struju u kućama i vozilima, pa čak i u mobilnim telefonima. Ako se nastavi sadašnjim tempom, predvidja se da bi do rasprostranjene upotrebe vodonika moglo da dodje za oko dvadesetak godina.

XS
SM
MD
LG