Linkovi

Egipatske vlasti pritvorile jednog od osumnjičenih za prošlonedeljne terorističke napade u Londonu


Egipatske vlasti pritvorile jednog od osumnjičenih za prošlonedeljne terorističke napade u Londonu

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je policija u Kairu uhapsila Magdija Elnašara, 33-godišnjeg hemičara koji se školovao u SAD. On je rekao vlastima da je u Egiptu na odmoru i porekao bilo kakvu umešanost u napade. Za to vreme, policija je pretražila jednu islamsku knjižaru u Lidsu, koja se nalazi u blizni kuće jednog od četvorice muškaraca za koje je utvrdjeno da su izvršili samoubilačke napade. Više detalja o istrazi terorističkih napada u Londonu pripremili smo u drugom delu emisije.

U Londonu sahranjena 20-godišnja muslimanka Šahara Islam

U Londonu je sahranjena 20-godišnja muslimanka Šahara Islam, što je prva sahrana jedne od žrtava prošlonedeljnih terorističkih napada u britanskoj prestonici. Njena porodica opisala ju je kao gradjanku Londona i Britanku, ali pre svega pravu Muslimanku ponosnu na svoju veru. U porodičnom saopštenju dodaje se i da je ona bila obična devojka koja se našla na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Jedna od prvih žrtava identifikovanih posle eksplozija, Šahara Islam je saranjena u krugu porodice.

Najmanje devet bombaša samoubica izvršilo napade u Bagdadu

Najmanje devet bombaša samoubica izvršilo je napade u Bagdadu i njegovoj okolini, pri čemu je ubijeno najmanje 20 ljudi a ranjeno blizu 100. Američki vojni zvaničnici navode da su u napadima, čije su mete bili koalicione i iračke snage, ranjena barem tri američka vojnika. Jedna od eksplozija dogodila se na mostu u blizini kuće iračkog predsednika Džalala Talabanija pri čemu su poginula trojica njegovih telohranitelja. Kurdski političar je prema izveštajima bio kod kuće u vree napada, ali nije povredjen u eksploziji. Al-Kaida u Iraku preuzela je odgovornost za najmanje jedan od napada u Bagdadu. U medjuvremenu, američka vojska je saopštila da su dva američka vojnika poginula u jučerašnjoj eksploziji blizu granice sa Jordanom.

Izrael ubio pet palestinskih ekstremista

Izrael je ubio pet palestinskih ekstremista u helikopterskom napadu izvršenom nakon što su Palestinci ispalili rakete na izraelske snage. Izrael je saopštio da je u napadima na Zapadnoj Obali i pojasu Gaze gadjan i jedan kombi koji je prevozio rakete ručne izrade. Prethodno su palestinski ekstremisti ispalili granate iz minobacača na izraelske mete, pri čemu je poginula jedna žena u blizini Gaze. Militantna islamistička organizacija Hamas optužila je Izrael za ršenje dogovora o prekidu vatre i upozorila da razmatra prekid primirja koje je trajalo pet meseci. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs sledeće nedelje će posetiti Bliski istok kako bi izvršila pritisak na izraelske i palestinske zvaničnike da saradjuju na planu izraelskog povlačenja iz Gaze narednog meseca.

Da li je Kina spremna da upotrebi nuklearno oružje?

Portparol Stejt Departmenta Šon Mekormak izjavio je da je komentar kineskog vojnog zvaničnika o spremnosti Kine da upotrebi nuklearno oružje protiv SAD «izuzetno neodgovoran». Kineske generalmajor Žu Čengu rekao je grupi stranih novinara da bi Kina bila spremna da upotrebi nuklearno oružje kao odgovor na američko mešanje u bilo kakav potencijalni budući konflikt oko Tajvana. General je rekao da, po takozvanoj «ratnoj logici», Kina ne bi bila u stanju da dobije ratkonvencionalnim oružjem i da bi zato morala da se osloni na svoj nuklearni arsenal. General Žu, koji je profesor na kineskom Univerzitetu nacionalne odbrane, rekao je da su stavovi koje je izneo lični, i da ne predstavljaju stav kineske vlade. Predstavnik Stejt Departmenta Šon Mekormak naglasio je danas da SAD ne predstavljaju pretnju za Kinu i rekao da se nada da komentari ne odražavaju poziciju kineske vlade.

Presuda za Severin

Beogradski Okružni sud izrekao je kaznu četvorici pripadnika ozloglašene srpske paravojne formacije «Osvetnici» zbog ratnog zločina ubistva 16 gradjana muslimanske nacionalnosti iz mesta Sjeverin. Prema optužnici, oni su oteli Muslimane iz autobusa na liniji Pljevlja-Priboj u mestu Mioče u Republici Srpskoj posle čega su ih odveli u Višegrad gde su mučeni i ubijeni. Na po 20 godina osuđeni su komandant formacije Milan Lukić, Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićevi, dok je četvrti član "Osvetnika", Đorđe Šević osuđen na 15 godina zatvora, zato što je u vreme izvršenja dela tek napunio 18 godina. Lukić i Krsmanović se nalaze u bekstvu, a Milan Lukić optužen je i pred Haškim tribunalom. Sve žrtve su bili državljani SRJ, a ubijeni su samo zato što su Muslimani. Današnjom presudom potvrdjene su kazne iz prvobitne presude koja je bila poništena zbog proceduralnih nepravilnosti.

NASA se nada da će uspeti da lansira Diskaveri pre kraja jula

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da neće ponovo pokušati da lansira šatl Diskaveri do kraja sledeće nedelje, dok njeni inženjeri nastoje da otklone kvar na letelici. Porptarol NASA-e izjavio je da će zvaničnici agencije danas održati sastanak da bi razmotrili dalje planove i radove na popravci šatla. Inžinjeri još nisu uspeli da reše problem sa neispravnim senzorom za gorivo koji je odložio lansiranje šatla, planirano za sredu. NASA se nada da će uspeti da lansira Diskaveri pre kraja jula, jer bi u protivnom poletanje bilo odloženo sve do septembra.

XS
SM
MD
LG