Linkovi

Srbi polako počinju da prihvataju istinu o masakru u Srebrenici


Srpski mediji ove nedelje su intenzivno pratili komemoraciju masovnog ubistva oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka koje su pre deset godina izvršili bosanski Srbi u Srebrenici. Medijsko pokrivanje tog dogadjaja možda odražava i postepenu spremnost Srba da prihvate činjenice o tome što se dogodilo pre jedne decenije. Komemoracija u Potočarima bila je udarna vest na prvim stranama svih dnevnih listova u Beogradu. U centru pažnje bio je predsednik Srbije Boris Tadić koji je prisustvovao komemoraciji ali nije na njoj govorio.

Televizija B92 je uživo prenosila tročasovnu ceremoniju a šef diplomatije SCG Vuk Drašković učestvovao je u televizijskom dijalogu sa novinarima jedne stanice u Sarajevu. Dan kasnije većina novina, posebno onih koje podržavaju nacionalističke stranke, podjednako opširno je izveštavala o komemoraciji u Bratuncu, kojom je obeležena godišnjica stradanja nekoliko stotina srpskih civila i vojnika koje su ubili bosanski muslimani.

Izdavač i analitičar medija Bratislav Grubačić veruje da je srpska javnost započela proces prihvatanja činjenica o masakru u Srebrenici. Zid poricanja, prema njegovim rečima, napukao je prošlog meseca kada je srpska televizija emitovala video snimak grupe pripadnika srpske policijske jedinice Škorpioni kako ubijaju šest nenaoružanih Muslimana blizu Srebrenice.

«Psihološki govoreći, ljudima je potrebno vreme da obrade i takoreći «svare» ono što se zaista dogodilo. Jednostavno, psihološki nije lako prihvatiti da je vaš narod učinio nešto zaista užasno.»

Ankete pokazuju da većina Srba ne veruje da su Srbi u Srebrenici ubili 8.000 muslimana. Dušan Radulović, direktor programa državnog Radio Beograda, kaže da su, kada se šok koji je nastao posle emitovanja snimka malo stišao, nacionalistički mediji pokušali da uspostave ravnotežu tako što će naglašavati stradanja bosanskih Srba.

«Ubrzo posle toga počeli su da prikazuju fotografije Srba koji su ubijeni u ratu. Pokušali da «ublaže štetu» ako smem tako da kažem.»

Radulović veruje da sve više Srba uvidja da su u njihovo ime u Srebrenici počinjeni ratni zločini. Grubačić se slaže sa tom ocenom.

«Srbi se, da tako kažemo, otrežnjuju od pijanstva svih tih godina ratovanja i deset godina vladavine Miloševića. Mislim da se situacija popravlja. Činjenica je da vlada pokazuje jasnu političku volju da saradjuje sa Haškim tribunalom i izruči odgovorne za Srebrenicu, Mladića i Karadžića Hagu, ako uspe da ih uhvati u zemlji.»

Bratislav Grubačić takodje je uveren da eventualno hapšenje generala Ratka Maladića ne bi izazvalo veće javne proteste u Srbiji.

XS
SM
MD
LG