Linkovi

Francuski predsednik Žak Širak brani svoj legat u govoru povodom Dana pada Bastilje


Francuski predsednik Žak Širak je danas najavio nove mere za unapredjenje istraživanja i tehnologije u Francuskoj, kao i za borbu protiv sve veće nezaposlenosti u zemlji.

Predsednik Širak, održao na televiziji tradicionalni govor povodom francuskog nacionalnog praznika - dana pada Bastilje, u vreme kad je njegova popularnost pala na do sada najniži nivo: Odgovarajući na pitanja dvojice francuskih novinara u vrtu predsedničke palate na Jelisejskim poljima, Širak je energično branio svoju vladu, opterećenu problemima, i svoj legat nakon deset godina na predsedničkom položaju.

On je demantovao da je oslabljen nakon niza neuspeha u proteklim nedeljama, uključujući odbacivanje ustava Evropske unije od strane francuskih birača na referendumu 29. maja. Širak je rekao da se ne oseća poniženim zbog toga što je na referendumu, koji je on najavio pre tačno godinu dana, odbačen ustav Evropske unije. Francuski predsednik je istakao da su takvi refrendumi neophodni kako bi se osnažila francuska demokratija. Pomenuti referendum je samo jedan u nizu udaraca koje je pretrpeo 72-godišnji francuski lider. Od ogorčene bitke sa Britanijom oko budžeta Evropske unije, preko zabrinjavajuće stope nezaposlenosti u Francuskoj od deset posto, do poraza Pariza u nadmetanju za domaćina Olimpijskih igara 2012. godine - protekle nedelje su se pretvorile u period nezadovoljstva za Francusku i njenog predsednika.

Ovonedeljna anketa ukazuje da 60 odsto Francuza gubi veru u Širakovu sposobnost da vodi zemlju. Širak je izjavio da su Francuzi doveli u pitanje svoje mesto u 21. veku i da vlada treba da odgovori na ta pitanja na pozitivan način. On je izneo listu političkih prioriteta, uključujući borbu protiv nezaposlenosti i unapredjenje istraživanja i tehnologije, na izvesnom broju polja, uključujući energetski sektor. Ranije danas, francuski predsednik je prisustvovao vojnoj paradi u okviru proslave Dana pada Bastilje na Jelisejskim poljima sa počasnim gostom - predsednikom Brazila, Luisom Inasiom Lulom da Silvom. Pojačane mere bezbednosti u glavnom gradu Francuske - sa dodatnih 5.000 policajaca - ukazuju na nervozu Evrope nedelju dana nakon terorističkih napada u Londonu.

XS
SM
MD
LG