Linkovi

Komisija Evropske unije najavljuje oštru borbu protiv terorista i njihovih mreža


Danas su predsjednik Evropske komisije, Baroso i komesar za unutrašnje poslove i pravdu, Fratini, prezentovali predlog pojačanih mera borbe protiv terorista koje, pored ostalog, planiraju praćenje i snimanje svih telefonskih razgovora i e-mail poruka, i njihovu analizu kako bi se uslo u trag mreži terorista i predupredili teroristički napadi.

Svi telefonski razgovori u EU biće snimani , a njihov sadržaj analiziran- isto će važiti za e-mail poruke, predlog je anti-terorističke mere koju je objavila Evropske komisija, a koja će se pretvoriti u praksu do kraja ove godine. U reakciji na terorističke napade - od 11. septembra 2001. na Njujork i Vašiongton do poslednjeg u Londonu, Komisija najavljuje oštru borbu protiv terorista i njihovih mreža, objavo je danas predsednik "evropske vlade" Manuel Baroso. "

"Predlog o prekograničkoj saradnji policije biće prihvaćen još ove sedmice, mere kontrole i praćenja trgovine eksplozivima nameravamo da prihvatimo pre letnje pauze, mere zadržavanja podataka iz telekomunikacije biće usvojene od strane Komisije tokom septembra. To je jedan od ključnih instrumenata borbe protiv terorizma- teroristi moraju da medjusobno komuniciraju, i kada to čine, ostavljaju tragove".

Prema aktuelnom planu, telefonske i Internet kompanije će morati da čuvaju snimke telefonskih razgovora i kopije miliona e-mail poruka u svijim arhivama do tri godine, u toku kojih bi se podaci mogli analizirati u cilju praćenja terorista i otkrivanja njihovih mreža i namera. Potpredsednik Komisije, zadužen za unutrašnje poslove i pravdu, Franko Fratini, je uveren da treba udariti u same korene terorizma i čninjenicu da se teroristi, u sve većoj meri, regrutuju sa evropskog tla:

"Zato što smo pretili narastajuće regrutovanje terorista unutra članica EU- često, vrlo često, regrutuju se vrlo mladi ljudi da postanu teroristi- samoubice. Zato nameravamo da pojačamo ne samo naše unutrašnje akcije, saradnjom i dijalogom sa religijskim liderima i muslimanskim zajednicama u Uniji i odbijanjem mešanja religije i terorizma. Pojačaćemo, dakle, i naše akcije van granica Unije, pripremamo s tim u vezi, korake koji će ukazati na problem regrutovanja terorista, očekujući razumevanje umerenih islamskih država i religijskih lidera".

XS
SM
MD
LG