Linkovi

Bler: Teroristički napadi u Londonu delo islamskih ekstremista


Britanski premijer, Toni Bler, izjavio je da su prošlonedeljni teroristički napadi u Londonu verovatno delo islamskih ekstremista. Bler u Parlamentu nije saopštio detalje istrage koja se vodi, ali je pohvalio reagovanje policije i hitnih službi posle eksplozija.

Lider opozicije, Majkl Hauard, rekao je da se nada da će vlada tokom narednih nedelja nastojati da otkrije moguće greške u obezbeđenju - koje su iskorišćene pri napadima. U međuvremenu, policija je potvrdila da se broj žrtava povećao na 52, uz oko 700 ranjenih. Izvesno je da će se broj žrtava povećati s obzirom da ekipe i dalje raščišćavaju zatrpane ostatke vagona podzemne železnice. Britanski istražitelji su pojačali traganje za teroristima i zatražili pomoć od inostranih obaveštajnih službi.

Nivo pripravnosti na opasnost od novih napada je u Velikoj Britaniji povećan na najviši stepen u istoriji. Policija strahuje da bombaši mogu da pokušaju novi napad.
Ipak, poruka miliona stanovnika Londona koji su se danas vratili na posao je jasna: grad se ne predaje strahu. Londonski gradonačelnik Ken Livingston je dao primer i došao u podzemnu železnicu.

“Udvostručićemo napore da očuvamo bezbednost Londona. Naša poruka je da je grad definitivno otvoren za biznis”, rekao je Livingston, dok je jedan od njegovih saputnika dodao da “mora da radi svoj posao i ide na svoje radno mesto”, istakavši da svi moraju da nastave normalan život.

“Mislim da je zaista tužno ovo što se dogodilo ovom gradu, mislim da je žalosno da se igde dogodi nešto ovako”, kaže ovaj korisnik podzemne železnice.
Dok se većina Londonaca vraća svojim svakodnevnim obavezama, više od dvadeset familija nestrpljivo čeka vesti o svojim bliskim koji se vode kao nestali.

“Moram da saznam šta je sa mojim Entonijem... on mi je prvo muško dete...”, kaže majka jednog od nestalih.

Od desetina žrtava četiri eksplozije prošlog četvrtka, do sada je zvanično identifikovana samo jedna: 53-ogodišnja Suzan Levi, majka dvoje dece.

Policija detaljno pretražuje poprišta eksplozija tragajući za najsitnijim dokazima koji bi mogli da ukažu na počinioce. Takođe je upućen apel da svi koji raspolažu fotografskim ili video snimcima načinjenim u vreme i u blizini poprišta napada, dostave snimke, koji bi takođe mogli da pomognu u istrazi.

XS
SM
MD
LG