Linkovi

Administracija predsednika Buša podigla stepen bezbednosti u javnom prevozu


U Vašingtona sekretar za unutrašnju bezbednost, Majkl Čertof, održao je konferenciju za novinare nekoliko sati posle eksplozija u Londonu. Sekretar Čertof je naglasio da SAD ne raspolažu specifičnim i pouzdanim informacijama o tome da neposredno predstoji bilo kakav napad na teritoriju SAD, ali je dodao da ima razloga i da je razborito da se preduzmnu neke mere.

«U svetlu današnjih napada, vlada SAD podiže stepen bezbednosti sa povišenog - odnosno žutog, na visoki, odnosno narandžasti, što će se odnositi samo na sisteme javnog prevoza. To uključuje prigradsku železnicu, metro i autobuse javnog prevoza. Takodje smo pozvali na povećanu budnost u celom transportnom sektoru.»

Čertof je dodao da federalne vlasti saradjuju sa agencijama saveznih država i lokalnim vladama u preuzimanju mera predostrožnosti i jačanju bezbednosti saobraćajne infrastrukture. On je, medjutim, dodao da Sekretarijat za unutrašnju bezbednost ni na koji način ne sugeriše da gradjani izbegavaju sistem javnog prevoza.

«Mislim da su naši transportni sistemi bezbedni i da smo posle napada 11. septembra 2001. i posle napada na prigradsku železnicu u Madridu, u saradnji sa Sekretarijatom za transport i sa vlastima saveznih država i lokalnim vlastima uspeli da poboljšamo zaštitu gradjana. To uključuje opremu za otkrivanje bombi, kao i prisustvo policije."

U Vašingtonu, naoružani pripadnici bezbednosnih snaga, sa psima obučenim za otkrivanje bombi, patroliraju stanicama metroa, dok su pojačane i mere bezbednosti na prilaznim putevima zgradi Kapitola. Gradonačelnik Vašingtona, Entoni Vilijams, obratio se gradjanima prestonice:

«Pozivamo sve gradjane da povećaju svoju budnost dok obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti i da, ukoliko primete bilo šta neuobičajeno, o tome obaveste vlasti.»

Govoreći sa novinarima, guverner države Njujork, Džordž Pataki, izrazio je uverenje da su mere obezbedjenja njujorškog javnog prevoza adekvatne.

«Uveren sam da policijske i bezbednosne službe u Njujorku i širem području, što se odnosi i na njujoršku policiju, koja je najbolja na svetu, čine sve što mogu kako bi gradjani koji koriste sistem javnog prevoza, kao i oni koji posećuju ovaj grad imali najviši mogući stepen bezbednosti.»

U medjuvremenu, neke od muslimanskih organizacija u SAD osudile su napade u Londonu. Savet za američko-islamske odnose sa sedištem u Vašingtonu, naveo je u svom saopštenju:

«Pridružujemo se Amerikancima svih veroispovesti i svim moralnim ljudima širom sveta u osudi ovih varvarskih zločina za koje ne postoji opravdanje ili izgovor.»

Islamska dobrotvorna organizacija, sa sedištem u Kaliforniji, osudila je, kako je rečeno, «kategorički terorističke napade u Londonu» i istakla - «naša srca su sa žrtvama i njihovim porodicama.»

XS
SM
MD
LG