Linkovi

Očuvanje radnih mesta - najveći ekonomski izazov za Kaliforniju


Kalifornija, najmnogoljudnija američka država, dobiće bar sedam miliona novih stanovnika tokom sledeće dve decenije. Kako se navodi u jednom novom izveštaju, biće potrebno brižljivo planiranje da bi se izašlo na kraj sa tim rastom. Saradnik Glasa Amerike Majk O Saliven izveštava iz Los Andjelesa da analitičari navode da će najveća potreba biti za obrazovanom radnom snagom, dok će najveći izazov biti zadržati radna mesta u državi:

Kalifornija ima ekonomiju ravnu ekonomiji većine industrijski razvijenih zemalja. Mark Baldasari iz Instituta za javnu politiku u Kaliforniji kaže da će najveći broj novih radnih mesta biti otvoren u visoko tehnološkom sektoru i u sektoru profesionalnih usluga, kao što su zdravstvo i knjigovodstvo. Gospodin Baldasari, jedan od autora izveštaja ”Kalifornija 2025“, kaže da bi ta država mogla da tokom sledećih 20 godina dobije čak 11 miliona novih gradjana i da će to stvoriti odredjene izazove.

”Biće nam potrebna fakultetski obrazovana radna snaga. Ukoliko se tekući demografski trendovi nastave, očekujemo da nećemo imati toliko obrazovane radne snage koliko imamo radnih mesta.“

On dodaje da će kompanije možda morati da uvoze kvalifikovanu radnu snagu, ostavljajući bez posla one gradjane Kalifornije koji nemaju visoko obrazovanje. Političari se bore da održe svoju državu konkurentnom u globalnoj ekonomiji, dok se mnogi proizvodni i tehnološki poslovi sele u Indiju i Kinu. Bob Hercberg, učesnik nedavne tribine o budućnosti države, bio je dve godine predsednik skupštine Kalifornije. On kaže da je vlada mali deo rešenja.

“Reč je o privatnom sektoru. Većina biznismena u Kaliforniji, oko 90 odsto njih, imaju 25 ili manje službenika. Naš izazov je sada da pronadjemo način u ovoj novoj globalnoj ekonomiji, kako da preradimo našu regulativu kako bismo zadržali radna mesta i pružili kompanijama inicijative da ostanu ovde“.

Koautor izveštaja Mark Baldasari kaže da će se Kalifornija, s obzirom da njeni gradjani obožavaju da voze automobile, suočiti i sa problemom neadekvatne transpotne infrastrukture. Oni koji žive u prigradskim naseljima zakrčavaju autoputeve, dok u unutrašnjosti države i nema dovoljno puteva. Još jedan izazov, kaže Baldasari biće integracija Hispanaca u državni politički proces. On kaže da će do 2025., Hispanci koji sada čine jednu trećinu stanovništva Kalifornije možda biti većina. Medjutim, mnogi od njih su skorašnji doseljenici i zaostaju po obrazovanju i političkoj angžovanosti. Pa ipak Hispanci počinju da imaju uticaja u ovoj državi. Novo izabrani gradonačelnik Los Andjelesa Antonio Viarigosa, sin emigranata iz Meksika, preuzeo je položaj 1 jula.

XS
SM
MD
LG