Linkovi

Uspešna misija "Dubokog udara"


Četrvti jul počeo je uz bljesak – baš kako i priliči američkom danu nezavisnosti. Naime, rano jutros je svemirska letilica Dip Impakt – odnosno "Duboki udar" - uspela da izazove nameran sudar sa kometom Tempel 1 i da sve to zabeleži kamerama i prosledi na Zemlju.

Letilica Dip Impakt je, ostavila trag na kometi – a kamera na specijalnom udarnom modulu snimala je kako mu se kometa približiva kroz svemirsku prazninu.

A onda se video bljesak kada je udarni modul pogodio kometu brzinom od 23 hiljade milja na sat.

Misija je uspela! Letilica Duboki udar je bila sastavljena od 2 svemirska broda – glavni deo je veličine džipa, dok je udarni modul, koji je imao samoubilački zadatak, bio nešto manji.

«Sada se nebom kreće kometa kojoj uopšte nije jasno šta je to zveknulo.», kaže Čarls Elači, direktor Laboratorije za mlazne pogone u NASA.

Pravi razlog zašto je udarena kometa Tempel 1 je da se što je moguće preciznije sazna od čega je sastavljena. Naučnici veruju da ona sadrži neke od najstarijih materijala u sunčevom sistemu.

Nil Degras Tajson, iz Planetarijuma Hajden:

"Što bolje budemo razumeli od čega se kometa sastoji, bićemo bliži odgovoru na pitanje kako je nastao solarni sistem."

Naučnici napominju da je njima tek predstoji posao, da prime, obrade i analiziraju informacije i slike koje im šalje glavni deo letilice Duboki udar.

XS
SM
MD
LG