Linkovi

Najmoderija tehnologija na aerodromima


Potencijalni teroristi i krijumčari treba da se paze, pošto će se uskoro na aerodromima suočiti sa najmodernijom tehnologijom.

Novi skener koji radi u milimetarskom talasnom opsegu u stanju je da vidi skoro sve na putniku i to kroz odeću! Taj novi skener razvija kompanija Kinetik, koja je svojevremeno bila u sastavu istraživačkog ogranka britanskog ministarstva odbrane. Od terorističkih napada izvršenih 11. septembra 2001. avio industrija ispituje načine da unapredi proces kontrole putnika.

Britaska kompanija je nedavno prikazala skener koji je u stanju da vidi kroz odeću, kako bi se ustanovilo da li je nešto sakriveno na telu. Od putnika se traži da uđu u udubljenje, podignu ruke i da se okreću oko svoje ose. Posebna kamera tada skenira putnika, dok radnici obezbeđenja mogu da u realnom vremenu na monitoru vide sakrivene predmete i tako osujete otmičare ili bombaše samoubice.

Novi skener emituje bezopasne elektro-magnetne talase, u milimetarskom delu spektra, koji prodiru koz odeću i odbijaju se od tela putnika. Kao što možete da primetite, sakriveni CD se vidi kao bela površina.

«Ovo je revolucionaran način pregledanja putnika. Na osnovu snimka tela otkrivamo sakrivene predmete, tako da operateri mogu da direktno vide šta je sakriveno, umesto da to odgonetaju na osnovu različitih zvukova ili boja svetla.»

Milimetarski talasi spadaju u deo spektra između infra-crvenih i rendgenskih zraka, u stanju su da prodru kroz materijale manje gustine, kao što je doeća, ali se odbijaju od metala ili plastike.

«Ova tehnologija nam omogućava da utvrdimo da li osoba na sebi ima sakriveni pištolj, nož, bombu – ili šta god drugo. Mi možemo tako da gledamo kroz odeću i da tražimo oružije koje je sakriveno.»

U doba kada vlada strah od terorističkih napada, vlade i avio kompanije širom sveta nastoje da ojačaju bezbednost. Na modernom aerodormu ovaj milimetarski skener omogućava bezbedan i efikasan protok putnika, bez zadržavanja.

XS
SM
MD
LG