Linkovi

Crnogorski predsednik Filip Vujanović odbacio mogućnost odustajanja od referenduma o državnom statusu


U Podgorici je danas objavljeno da će u glavnom gradu Crne Gore uskoro biti otvorena decentralizovana jedinica informacionog sistema Interpola, koja će biti nezavisna od nacionalnog biroa u Beogradu.

"Referendum će biti u predviđenom roku. Da li će to biti mart ili april stvar je procjene unutar Crne Gore, koju ćemo razmatrati i vjerujem dogovoriti", kazao je Vujanović u intervjuu za list Republika.

On je istakao da je uvjeren da će na jesen početi dijalog sa opozicijom o referendumskim uslovima, očekujući da će ona pokazati odgovoran odnos prema održavanju i prihvatanju njegovih rezultata.

"Nadam se da će parlament biti mjesto razgovora kroz ono što je Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju iskazala o našem Zakonu o referendumu koji ispunjava visoke međunarodne standarde ", naveo je Vujanović.

Crnogorski predsjednik je odbacio ocjene da bi referendum mogao da destabilizuje Crnu Goru, navodeći da retoriku o ratnom referendumu doživljava kao dnevno političke poruke. Vujanović je ponovio ocjenu da je savez nezavisnih država između Crne Gore i Srbije najbolje rješenje za međusobne odnose dvije države i ocijenio da je u tom smislu sada najveća odgovornost na srpskom premijeru Vojislavu Koštunici.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Đurović potvrdio je da će uskoro u Podgorici biti otvorena jedna decentralizovana jedinica informacionog sistema Interpola, koja će biti nezavisna od nacionalnog biroa u Beogradu.

Đurović je naveo da Interpol svoje biroe otvara samo u međunarodno priznatim državama, ali da se prije nekoliko dana u razgovoru sa njegovim predstavnicima došlo do rješenja. On je takođe odbacio mogućnost da tokom referendumske kampanje u Crnoj Gori bude ugrožena bezbjednost, poručujući da državni organi imaju kapacitet da sačuvaju bezbjednost građana.

XS
SM
MD
LG