Linkovi

Srpsko-američki dani na Kapitol Hilu


Kongres srpskog ujedinjenja, jedna od najvažnijih organizacija dijaspore u SAD, obeležila je praznik Vidovdan organizovanjem manifestacije «srpsko-američki dani na Kapitol Hilu». Oko 80 članova doputovalo je u Vašington gde su danas imali susrete u američkom Kongresu. Njima se izmedju ostalog obratio i član srpskog kokusa senator Džordž Vojnović, koji je istakao privrženost politici standardi pre statusa kada je reč o rešavanju problema Kosova.

Endrju Verić, direktor Kongresa srpskog ujedinjenja u Vašingtonu ističe da je ovo prvi put da se organizuje obeležavanje Vidovdana na Kapitol Hilu što je prilika da članovi srpske zajednice, u susretu sa kongresmenima, senatorima i njihovim staferima iznesu svoje stavove o pitanjima važnim za američke Srbe.

Verić: Srpska zajednica ovo do sada nije radila, i imali smo probleme da našim predstavnicima pružimo prave informacije sa naše strane. Dešavalo se da neki kongresmeni nisu naklonjeni «srpskim» pitanjima, dok u njihovoj državi ima na hiljade Srba a oni i ne znaju da su to njihovi birači. Zato pokazivanjem da su američki Srbi deo biračkog tela možemo da dodjemo do toga da se naš glas više čuje na Kapitolu.

U razgovorima u Kongresu, predstavnici Kongresa srpskog jedinstva su posebnu pažnju posvetili problemima srpske manjine na Kosovu.

Jasmina Vujić: Smatramo da je to veoma značajno da se pojavim oovde jer smo američki gradjani. Ja sam se sastala sa kongresmenkom Barbarom Li iz Kalifornije. Ona je u komitetu za ionstrane poslove i potkomitetu za Evropu tako da je bitno da imamo njenu podršku .Ja sam razgovarala sa njenom šeficom kancelarije o tome – da se pridruži kongresnom kokusu i podrži ljudska prava svih manjina na Balkanu, da podrži povratak svih izbeglica i osoba koje su raseljene kao što su osobe sa Kosova. Dala sam im podatke da se od 250,000 vraitlo manje od 2%.

Posle susreta sa članovima Kongresa, organizovan je svečani ručak na kome se predstavnicima srpske zajednice obratilo nekoliko kongresmena a posebno je toplo primljen govor senatora Džordža Vojnoviča.

On je rekao da već godinama radi na ostvarenju svoje vizije razvoja jugoistočne Evrope i njenog ulaska u EU i evro-atlantske institucije i da veruje da je to put kojim Srbija ide. Vojnovič je ukazao na značaj saradnje sa Haškim tribunalom, i podvukao da je važno razvijati ekonomiju i podsticati zapošljavanje kao preduslov za političku stabilnost. On je ponovio svoju privrženost politici «standardi pre statusa»

Vojnovič: Ja sam posetio Kosovo četiri puta i rekao sam albanskim liderima - ako želite bilo kakvu vrstu nezavisnosti morate da tretirate srpski narod i druge manjine onako kako vi želite da budete tretirani. Ako želite da započnete novo poglavlje nemojte raditi tim ljudima što je radjeno vama. Moramo da prevazidjemo prošlost i krenemo u budućnost. Na žalost oni to ne shvataju. Zato želim da znate – ovaj senator je veoma jasno rekao u Stejt Departmentu – «standardi pre statusa«ljudi i dalje više napuštaju Kosovo nego što se vraćaju, ljudima je još potrebna oružana straža da bi kupovali namirnice. Moraju da se obnove manastiri i kuće i vlasti se moraju obavezati Rezoluciji 1244 i moraju se ispuniti osnovni standardi.

Skupu se takodje obratio i bivši predsednički kandidat, kongresmen Denis Kusinić. Kusinić je su srpski lideri razvili nove diplomatske veštine koje će srpskoj zajednici pomoći u jačanju njenih društvenih, ekonomskih i bezbednosnih interesa. Ostali učesnici, medju kojima i ambasador SCG Ivan Vujačić naglasili su da se slika Srbije u SAD i svetu promenila i da demokratska vlada u Beogradu zaslužuje podršku Vašingtona. U okviru srpsko-američkih dana, posle susreta na Kapitol Hilu, predstavnici srpske zajednice sutra imaju razgovore sa predstavnicima Stejt Departmenta a takodje će posetiti Belu Kuću.

XS
SM
MD
LG