Linkovi

Predsednik Centra za antiratnu akciju Vesna Pešić: Građani Srbije moraju da se suoče sa zločinima koji su počinjeni u njihovo ime


Nema kolektivne krivice, ali ima kolektivne odgovornosti i sada moramo da vidimo kako nam se moglo dogoditi da tako masovno glasamo za Miloševića, rekla je Vesna Pešić i ocenila da nije čudno što se Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije protive usvajanju Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, jer reč je o strankama čiji su šefovi u Hagu upravo zbog sumnje da su odgovorni za ratne zločine.

I lider Srpskog pokreta obnove i ministar spoljnih poslova državne zajednice Vuk Drašković žalosnim ocenjuje činjenicu da se u Srbiji veličaju serijske ubice. Kao dva ključna problema koji se nalaze pred Srbijom Drašković je naveo nerešen status Kosova i uklanjanje haških prepreka, a kao mogući novi problem naveo dramatično sukobljavanje Beograda i Podgorice.

Komentarišući sugestiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je pozvala zemlje članice da biračko pravo dodele svim svojim državljanima, bez ograničenja koja bi se odnosila na mesto njihovog prebivališta, savetnik srpskog premijera Slobodan Samardžić ocenio je da po tom osnovu državljani Crne Gore koji žive u Srbiji imaju izborno pravo i u Crnoj Gori i da to pravo posebno treba da se primeni u slučaju referenduma. Mi očekujemo, rekao je Samardžić, da će Crna Gora doneti zakon o referendumu koji će biti sasvim u skladu i sa Ustavnom poveljom i rezolucijom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

XS
SM
MD
LG