Linkovi

Predstavnici beogradskog Pokreta za očuvanje državne zajednice otkazali posetu Podgorici


Predstavnici beogradskog Pokreta za očuvanje državne zajednice odgodili najavljenu posetu Podgorici Predstavnici Pokreta rekli su da su doživjeli kao prvokaciju gest crnogorskih zvaničnika da u isto vrijeme organizuju i razgovore sa prestavnicima crnogorske manjine u Srbiji. Vrata Skupštine Crne Gore biće uvijek otvorena svima koji imaju veze sa Crnom Gorom, rekao je danas njen predsjednik Ranko Krivokapić.

Povodom otkazivanja posjete predstavnika beogradskog Pokreta za zajedničku državu, Krivokapić je kazao da je Skupština pokazala demokratski kapacitet. "Pokazala je da je spremna da se suoči sa različitim mišljenjima u susret referendumu. Naš cilj je da dva mišljenja ovdje dobiju iskaz i da pomognemo mirnom, stabilnom i sasvim sigurnom referendumu", rekao je Krvokapić.

Delegacija Pokreta trebalo je da razgovara sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem i Krivokapićem o budućnosti državne zajednice i referendumu o državnom statusu. Oni su saopštili da se njihova misija dobre volje može izroditi u neželjene konfrontacije, protestujući što će istog dana kod crnogorskih zvaničnika biti primljena i delegacija za nezavisnu Crnu Goru.

Funkcioner beogradskog Pokreta za očuvanje državne zajednice Slavenko Terzić ocijenio je danas da crnogorsku vlast hvata panika i da priželjkuje incidentne situacije. “To liči na strategiju kontramitinga. Dok kao odgovorni ljudi želimo da iznesemo argumente za zajedničku državu i zahtjev da glasamo na eventualnom referendumu, vlast organizuje sastanak sa ljudima koji imaju suprotno mišljenje“, rekao je Terzić.

Krivokapić je novinarima u parlamentu kazao da se nažalost pokazalo da je predstavnicima Pokreta Crna Gora daleko, da se teško do nje dolazi i da ta politika nema demokratskog kapaciteta da se saglasi sa suprotnim mišljenjem. Crnogorska nacionalna zajednica iz Beograda saopštila je da od crnogorske vlasti očekuje da kao rasistički akt osudi sastavljanje spiska državljana Crne Gore koji žive u Srbiji.

Delegacija CNZ razgovarala je danas sa predsjednikom Republike Filipom Vujanovićem i predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem. Usvojeni amandmani na Ustavnu povelju Skupština Crne Gore usvojila je danas amandmane na Ustavnu povelju Državne zajednice i zakon za njihovo sprovođenje. Za usvajanje amandmana glasao je 41 poslanik, 17 je bilo uzdržano, a četiri protiv.

XS
SM
MD
LG