Linkovi

Crna Gora nema namjeru da mijenja pravila referendumskog procesa koji je počeo 2002.


Kriza u EU, nakon neuspjelih referenduma u Francuskoj i Holandiji, imaće u određenoj razmjeri negativne posljedice na proces integracije Zapadnog Balkana, pa postoji zabrinutost da će Brisel biti manje fokusiran na rješavanje balkanskih sporova. Stoga je aktivan angažman Sjedinjenih država na Balkanu i podrška Vašingtona Evropskopj uniji u rješavanju regionalnih problema – u ovom trenutku – suštinski važna. To je poruka, koju je zvaničnicima Bušove administracije i kongresnim liderima prenio crnogorski ministar inostranih poslova Miodrag Vlahović, koji boravi u višednevnoj, službenoj posjeti Sjedinjenim državama.

Ministar inostranih poslova Crne Gore je u razgovorima sa funkcionerima Stejt Dipartmenta, Savjeta za nacionalnu bezbjednost, vodećim demokratskim članom spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma, kongresmenom Tomom Lentosom i predsjedavajućim tog odbora – republikancem Henrijem Hajdom, prenio poruku vlade u Podgorici da je neophodno da međunarodna zajednica, i pored toga što je rešavanje budućeg statusa Kosova postavila kao prioritet, ne zapostavi ostale balkanske sporove, među kojima je i pitanje statusa Crne Gore.

Vlahović je pred sastanak sa kongresmenom Hajdom, o procesu organizacije referenduma u Crnoj Gori govorio na Crnogorsko-američkom forumu u Centru za međunarodne i stratgijske studije.

Rekao je da je u Stejt dipartmentu dobio uvjeravanja da će SAD posvetiti punu pažnju
naporima Crne Gore da riješi problem odnosa sa Srbijom.

Crnogorski šef diplomatije izrazio je uvjerenje da većina građana Crne Gore podržava nezavisnost i da je – u tom kontekstu – omjer “za” i “protiv“ nezavisnosti u okvirima nedavno održanog referenduma o evropskom ustavu u Francuskoj.

“Ono što je kredibilno i pravdeno u Francuskoj, trebalo bi da bude kredibilno i pravdeno u slučaju izjašnjavanja u Crnoj Gori”. kazao je ministar Vlahović .

Vašington će, ponovili su mu predstavnici Bušove administarcije, podržati svaki rezultat demokratskog i poštenog procesa. Evropske diplomatije u tom kontekstu sa manjim razlikama u političkom pristupu – takođe podržavaju referendumski proces, podsjećajući da ga je potrebno realizovati u komunikaciji sa opozicijom, uz činjenicu da razultat mora garantovati poštovanje međunarodnih principa, precizno utvrđenih pravila i stabilnosti.

"Od međunarodne zajednice Crna Gora traži da u referendusmom procesu bude neutralna", rekao je Vlahović.

On je sagovornike u Vašingtonu upoznao i sa postupkom srpskog premijera Koštunice koji je evropkom komesaru za proširenje Oliju Renu predao spisak crnogorskih državljana koji žive u Srbiji i koji bi – po njegovom tumačenju trebalo da glasaju na crnogorskom referendumu početkom iduće godine. Takvo miješanje Beograda, neutemeljeno u Ustavnoj povelji nema podršku Evropske unije, rekao je Vlahović citirajući Kristinu Galjak, šefa kabineta Havijera Solane.

"SAD imaju stav da to nije uopšte jedan od prioriteta i da tu stvar ne bi trebalo sagledavati mimo onoga što je inače zakon o referendumu i čitava pravna infrastruktura koja prati referendumski proces veoma jasna, veoma korektna i u svojim bitnim segmentima iznad onoga što su danas dobre prakse i evropski standardi. Ponovili smo punu spremnost da budemo u punoj komunikaciji sa različitim instancama iz EU, prije svega Savjetom Evrope tj. Venecijanskom komisjom i da neke sugestije i prijedloge koji se mogu ticati nekih drugih aspekata referendumskog procesa, sa pažnjom sagledamo. Sasvim je jasno i mi smo to ovdje veoma decidno saopštili - pokušaj gospodina Koštunice će to i ostati. Dakle, samo jedan uzaludni pokušaj. Crna Gora nema namjeru da mijenja pravila, naročito najznačajnija pravila u referendumskom procesu u toku samog tog procesa, koji je započeo, podsjetili smo - ne prije nekoliko dana, nego praktično potpisivanjem Beogradskog sporazuma", rekao je Vlahović za Glas Amerike.

Govoreći na crnogorsko-američkom forumu, ministar Vlahović je ponovio da Podgorica u procesu rešavanja statusa Kosova vodi politiku aktivne neutralnosti i istakaoda je važno da održivo rješenje kosovskog statusa, do koga će se doći uz dobre usluge međunarodne zajednice – mora garantovati bezbjednost i poštovanje prava manjina, posebno Srba. U kontekstu rešavanja statusa Kosova, Vlahović posebno pozdravio najavu aktivnog angažmana Sjedinjenih država i podržao politiku Bušove administracije “status uz standarde”.

Tadić ne bi kao Koštunica

Prema rezultatima istraživanja agencije Faktor plus nešto malo manje od polovine građana kao najznačajniji cilj navelo je rešavanje odnosa sa Crnom Gorom.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da političari iz Srbije ne bi trebalo da se mešaju u odluku Crne Gore da li će ostati u državnoj zajednici i dodao da on ne bi, kao premijer Koštunica, nosio u Brisel spiskove sa imenima i brojem državljana Crne Gore u Srbiji.

XS
SM
MD
LG