Linkovi

Ferhojgen: Puno članstvo nije jedini instrument koji EU ima u cilju širenja stabilnosti


Potpredsednik Evropske komisije, do nedavno zadužen za pitanje proširenja Evropske unije, Ginter Ferhojgen /Gunter Verheugen/, smatra da će taj proces biti nastavljen, iako "pored stalnog članstva postoje i drugi oblici povezivanja pojedinih zemalja sa Unijom". Sa Ginterom Ferhojgenom razgovarala je naša koleginica Jela de Frančeski.

FERHOJGEN: “Smatram da je naša politika vrlo jasna i ne vidim zašto bismo je menjali. Prvi krug proširenja koji obuhvata mlade demokratije srednje i istočne Evrope gotovo je završen. Dve su već uključene, dok preostaje prijem još dve, Rumunije i Bugarske. Sa njima su već potpisani sporazumi o budućem učlanjenju, predviđenom za 2007. godinu. Tu ne postoje ozbiljne prepreke i time bi prvi krug bio zaključen. Zatim sledi Turska, kao zemlja kandidat. Pregovori sa Ankarom će započeti u oktobru i biće vrlo dugotrajni – 8 do 10 godina. Tokom tih pregovora trebalo bi u Turskoj izvršiti velike promene. Turska će morati da sprovede dalekosežne reforme i da se transofrmiše u punu demokratiju, koja štiti ljudska prava i prava manjina i čija je ekonomija u punom smislu tržišna.

GLAS AMERIKE: Kako stoji Zapadni Balkan?

FERHOJGEN: Zemlje Zapadnog Balkana takođe imaju izgleda za članstvo. One, međutim, nisu do sada uspele da ostvare potrebne kriterijume. Ipak, data obećanja trebalo bi ispuniti i mislim da ne bi bilo mudro da ih Evropska unija prenebregne. Medjutim, trebalo bi pojasniti da puno članstvo nije jedini instrument koji Unija ima u cilju širenja političke i ekonomske stabilnosti. Postoje i drugi oblici integracije, kao što je saradnja koja je uspostavljena između unije i Norveške, ili Islanda, ili Švajcarske. Od sada bi trebalo bi da budemo kreativniji. Ipak, jedno je očigledno, Evropska unija ne može svima koji to žele da ponudi članstvo, jer to evropsko društvo ne može da izdrži finansijski. Sada je važno da konsolidujemo postojeće proširenje. Takođe moramo da pronađemo nove instrumente evropske integracije, koji ne moraju uvek u svakom pojedinačnom slučaju da dovedu do punog članstva.”

GLAS AMERIKE: Hrvatska je bila na pragu da počne razgovore o prijemu. Da li je Hrvatska sada u istoj situaciji kao ostale zemlje Zapadne Evrope?

FERHOJGEN: Hrvatska je već zemlja - kandidat, dakle Hrvatska ima drugačiji položaj i jedini problem koji vidim je puna saradnja sa Haškim tribunalom. Ja lično ne znam da li Hrvatska u potpunosti sarađuje, ali se nadam da će taj problem moći da bude rešen. Medjutim, napominjem da za sve slučajeve važi da se obećanja i obaveze moraju ispuniti i tek tada pregovori mogu da započnu.

XS
SM
MD
LG