Linkovi

Svetski dan izbeglica – dan koji su UN posvetile «razmišljanju o položaju i pravima izbeglica»


Ovde u Vašingtonu, Svetskom danu izbeglica već nekoliko dana posvećuje se velika pažnja. Pol Rusasabagina, koji je tokom genocida u Ruandi spasao preko 1.200 ljudi, dobio je nagradu za humanost, kao i Teri Džordž, koji je u svom filmu «Hotel Ruanda» ispričao priču gospodina Rusasabagine. Nagrade su dobili i pobednici na ovogodišnjem konkursu za poster koji najbolje prikazuje ovogodišnju temu Svetskog dana izbeglica – hrabrost. Državni sekretar Kondoliza Rajs pročitala je pismo prve dame Lore Buš.

«Ove godine, Svetski dan izbeglica usmeren je na hrabrost koju izbeglice ispoljavaju, kada su primorane da napuste svoje domove i žive u stranim zemljama, da bi na kraju ili krenule mučnim putem povratka kući ili bile raseljene u nekim drugim zemljama, gde moraju da počnu život ispočetka».

Domaćin ceremonije bio je Visoki komeserijat za izbeglice Ujedinjenih nacija, skraćeno UNHCR, a govorila je ambasador dobre volje ove organizacije, glumica Anđelina Džoli.

«Naši jezici, vere, naše istorije, i na kraju krajeva naš svet, ne bi bio isti da kroz vreme nije bilo izbeglica».

Ona je potom govorila o potrebi da postoji svest o pravima svih izbeglica, a ne samo onih koje se trenutno pojavljuju u vestima.

«Teško je izazvati pažnju ukoliko ne postoji potreba da se reaguje hitno i tada dolazi do priliva novca. Međutim, tada se zaboravljau druge hitne stvari».

Na konferenciji za novinare zvaničnik UNHCR-a Čung-a Gedini rekao je da nedovoljno brza reakcija pri pomoći izbeglicama samo povećava problem.

«… ne samo jednom, neke izbeglice morale su da napustaju svoje domove tri, četi pa čak i pet puta. Šta se tada dešava? Postaje sve teže pronaći način da im se pomogne iako su njihove potrebe podjednako velike kao i onih koji su po prvi put u toj situaciji, i čije slike si po ceo dan na CNN-u ili BBC-ju».

UNHCR je osnovan 1951. godine s ciljem da pomogne izbeglicama posle II svetskog rata da se ili vrate u svoje domovine ili nastane u drugim državama. Ovo drugo trebalo bi da bude poslednje rešenje, kaže Linda Tomas-Grinfild, iz američko Državnog sekretarijata.

«Nadamo se da će većina izbeglica na kraju moći da se vrati svojim kućama. Mislim da je to ono što i većina njih želi».

UNHCR je trenutno aktivan u 160 zemalja sveta i stara se o oko 17 miliona izbeglica.

XS
SM
MD
LG