Linkovi

Herpes zoster je bolna infekcija nerava od koje svake godine obole milioni ljudi


Međutim, prema članku objavljenom u novom broju “Nju Inglend džornal of medisin”, za obolele ima nade. Postoji mogućnost da se infekcija spreči jednom vakcinom - koja je doduše još u eksperimentalnoj fazi. Herpes zoster, virusna infekcija nerava i kože, veoma je bolno i često iznurujuće oboljenje. Izaziva ga isti virus koji izaziva dečije ovčije boginje i ponekad se o njemu govori kao o “ponovljenim ovčijim boginjama”. Karl Bozmen je dobio herpes na gornjem delu grudi.

“Bol je stravičan i dolazi iz dubine. Mislio sam, da budem pošten, da imam srčani napad. Toliko je to bilo intenzivno i bolno”, kaže pacijent.

Međutim, postoji mogućnost da herpes zoster ode u istoriju. Nacionalni institut za zdravlje i kompanija “Merk”, udruženo isprobavaju jednu eksperimentalnu vakcinu. Herpes zoster obično prođe za nekoliko dana, ali bol i zapaljenje mogu da traju mesecima, pa čak i godinama. Karl Bozmen ima bolove već dve i po godine.

“Ponekad je strašno i dolazi iz dubine. Jačina se menja, ali je bol uvek tu. Nikada ne prestaje. Stalno ga osećam”, kaže Bozmen.

Svako ko je preležao ovčije boginje može da dobije herpes zoster. Iako većina ljudi ima te boginje samo jednom, virus se zadržava u nervnim ćelijama i može da se pojavi 50 ili 60 godina kasnije u obliku herpesa. Sada bi po prvi put to moglo da se spreči - vakcinom. Trogodišnja ispitivanja ulivaju veliku nadu. Opasnost od dobijanja herpes zostera je nestala kod više od polovine od 38 hiljada vakcinisanih pacijenata. Kod dve trećine onih koji su ga dobili, nivo bola i nelagodnosti je neuporedivo manji. Iako vakcina još nije ušla u širu upotrebu, doktor Donald Gilden, iz Centra za zdravstvene nauke Univerziteta Kolorada, smatra da ona ima velike mogućnosti.

“Trebalo bi da se vakcinišu svi stariji od 50 godina, bez obzira što su principijelno zdravi”, kaže doktor Gilden.

Lekovi protiv virusnih oboljenja i bolova, do sada su bili jedina nada za obolele od herpes zostera, ali sada se ukazuje mogućnost da se bolest potpuno spreči.

XS
SM
MD
LG