Linkovi

Cena PC računara pala ispod 300 dolara


Cena kućnih kompjutera u Sjedinjenim Državama dostigla je sumu koja bi mogla da predstavlja neku vrstu prekretnice. Američki proizvodjač Del, prošle nedelje počeo je da nudi kompletan kompjuter, zajedno sa monitorom, za svega 299 dolara.

Za te pare dobija se Celeron procesor od 2,4 gigaherca, 256 megabajta memorije, hard drajv od 40 gigabajta i monitor od 43 centimetara. Prošle godine, gotovo isti model, čak sa upola manjom memorijom, koštao je dvostruko više.

Ova, najnovija cena, obeležila je trenutak kada su kompjuteri u Americi ušli u kategoriju takozvane ”potrošačke elektronike,“ i svrstali se uz obične, takoreći svakodnevne uredjaje jer su postali jeftiniji čak od nekih vrsta mobilnih telefona i od mnogih modela televizora. Pre desetak godina, znatno slabiji kompjuteri koštali su deset puta više. Slično tome, kompjuterski štampači takodje su sve jeftiniji.

Najjeftiniji kolor štampač firme Hjulet Pakard prodaje se za svega 35 dolara, što je skoro dvostruko skuplje od patrone sa bojom. Srećom, patrona se kupuje samo jednom godišnje - naravno u zavisnosti od toga koliko koristite štampač.

Ako se ovakav trend nastavi, a kako izgleda nema razloga da se uspori, najjednostavniji kompjuteri bi kroz par godina mogli da koštaju svega stotinak dolara i postanu pristupačni i najsiromašnijim slojevima stanovništva.

XS
SM
MD
LG