Linkovi

Upravni odbor Medjunarodne agencije za atomsku energiju razmatra iranski nukelarni program


Očekuje se da će sednica trajati nedelju dana i da će obuhvatiti i severnokorejski nuklearni program, kao i druga pitanja koja se odnose na širenje oružja za masovno uništenje i medjunarodnu bezbednost.

Očekuje se da će direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed ElBaradej, obavestiti članove upravnog odbora da je Iran poštovao sporazum sa zemljama EU i da je obustavio proces obogaćivanja uranijuma. Taj zaključak se zasniva na nedavnom izveštaju medjunarodnih inspektora koji su protekle nedelje posetili iransko postrojenje za obogaćivanje uranijuma u Natanzu. Britanija, Francuska i Nemačka su u okviru sporazuma postignutog u novembru prošle godine ponudili Iranu ekonomske podsticajne mere u zamenu za odustajanje Teherana od daljeg obogaćivanja uranijuma. Vlada u Teheranu je obećala da će, najverovatnije u julu, razmotriti detaljan plan koji pripremaju tri zemlja EU. Iran tvrdi da njegov program ima isključivo mirnodopsku namenu.

Medjutim, SAD i neke druge zemlje smatraju da činjenica da je taj program držan u tajnosti tako dugo kao i druge nedoslednosti u zvaničnim saopštenjima iranske vlade ukazuju da se radi o programu za proizvodnju nuklearnog oružja. Direktor medjunarodne agencije, Mohamed ElBaradej, često je bio izložen kritikama Vašingtona zbog, navodno, mekog stava prema Iranu. SAD su se prvobitno protivile obnavljanju njegovog mandata. Medjutim, Stejt department je ove nedelje saopštio da je spreman da pruži podršku ElBaradeju za njegov treći mandat na čelu Medjunarodne agencije za atomsku energiju. Portparol agencije, Melisa Fleming, tvrdi da je manje-više već poznato da će ElBaradej ostati na čelu još jedan mandat.

«Sasvim je moguće da će pitanje postavljenja generalnog direktora biti stavljeno na dnevni red kao prva tačka, kako bi bilo razmotreno na samom početku sednice Odbora, posle čega ćemo saslušati izveštaj direktora. To je redovan izveštaj koji se odnosi na različite aspekte delovanja Medjunarodne agencije,» rekla je Fleming.

Medju ostalim pitanjima, na dnevnom redu biće i nastojanja da se razbije globalna crna berza nuklearne tehnologije, na čijem čelu je svojevremeno bio pakistanski naučnik A. Q. Kan. Medjunarodna agencija je takodje zabrinuta saopštenjima Severne Koreje da poseduje nuklearno oružje i želi da se njenim inspektorima, koji su bili primorani da napuste Severnu Koreju krajem 2002. godine, omogući da se vrate u zemlju.

XS
SM
MD
LG