Linkovi

Predstavljamo vam ovodnedeljni novitet u američkim bioskopima CINDERELLA MAN


Dobitnik Oskara Rasel Krou ponovo je sarađivao sa rediteljem Ronom Hauardom, čiji film «Blistavi um» mu je i doneo prestižnu nagradu. Ovog puta reč je o drami urađenoj po istinitoj priči iz američke istorije. Pre sedamdeset godina, tokom Velike ekonomske depresije, skoro svaki Amerikanac, koji je imao radio - slušao je… i bio inspirisan… neočekivanom pobedom boksera Džejmsa Džej Bredoka:

'CINDERELLA MAN' je nadimak koji je Bredoku dao čuveni sportski novinar Dejmon Ran-jon. U stvari, film počinje Ran-jonovim citatom: 'U celokupnoj istoriji boksa, nećete pronaći nijednu toplu ljudsku priču sličnu onoj o životu Džejmsa Džej Bredoka'. Kao sin irskih imigranata, rođen u Americi, Bredok je pokazao potencijal u amaterskom boksu tokom 1920-ih, ali nije imao puno uspeha, kada je prešao u profesionalce. Onda je naišla Velika depresija i da bi obezbedio hranu svojoj porodici pridružio se dugim redovima onih koji su čekali na posao, hleb ili oskudnu materijalnu pomoć. Kada je dobio priliku da se vrati u ring, Bredok kao da je dobio neku novu energiji i uspeo je da postane šampion u teškoj kategoriji 1934. godine. Tako je nastala saga, koja je tada inspirisala naciju, a mnogo godina kasnije i Rasela Kroua, zbog čega je i prihvatio ulogu.

«Svaki put kada bih pročitao nešto o Bredoku… svaki put kada bih naučio nešto više, jednostavno mi se dopadao. Svidelo mi se kakav je bio pre nego što je postao šampion, ono zašta se zalagao dok je bio šampion i kakav je bio posle toga. Uvek je bio čvrsto na zemlji, nikad nije uzleteo i pokušao da bude nešto drugo. Uvek je ostajao isti i njegove osnovne vrednosti nisu se promenile bez obzira na uspeh ili neuspeh. U ovom trenutku, mislim da ovaj film može dosta da pokaže Amerikancima o tome šta Amerika zaista predstavlja. Ova zemlja izgrađena je na ramenima ljudi poput Džima i Mej Bredok.«

Mej Bredok u filmu igra Rene Zelveger, a upravo veza između Mej i Džima je ono što je za reditelja Rona Hauarda bilo veoma moćno. U velikoj meri, zbog odnosa njih dvoje, Hauard ističe da ovo nije samo običan film o boksu.

«Smatrao sam da imamo odličnu postavku. Ja sam oduvek bio fasciniran tim periodom u našoj istoriji, jer sam imao osećaj da je bio vrlo dramatičan. Onda je tu i boks. Uvek postoji veliki konflikt, tenzija i neizvesnost ‚ kada se radi o dobrom boksu, a posebno ukoliko vam je stalo do onoga ko je u ringu; znao sam da će Rasel Krou u ringu naterati ljude da brinu o njemu i da će sve to biti izuzetno snažno, jer kada Rasel radi nešto u fizičkom smislu - to je toliko detaljno i ljudski koliko i mala scena sa dijalogom. U toj situaciji on je zaista izuzetan.« Rasel Krou se toliko ozbiljno posvetio ulozi boksera da je tokom treninga doživeo ozbiljnu povredu ramena, a onda tokom snimanja, prema sopstvenoj računici, imao 12 blažih potresa mozga i polomio dva zuba. Pored njega i Rene Zelveger, glavne uloge u filmu tumače Pol Đamati, kao Bredokov dugogodišnji menadžer Džo Gould, i Kreg Birko, kao visoki Maks Baer, vladajući šampion teške kategorije - sve do istorijske borbe protiv 'CINDERELLA MAN'-a.

XS
SM
MD
LG