Linkovi

Labus: Svi koji su počinili zločin u Srebrenici moraju da odgovaraju


Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv sedam osoba koje su osumnjičene za likvidiranje grupe bosanskih Muslimana, zabeležen na video snimku koji je proteklih dana emitovan na beogradskim televizijama.

Portparol Tužilaštva Bruno Vekarić rekao je da je privedeno deset osoba i da su četiri zadržane u pritvoru zbog potreba daljeg istražnog postupka a da od sedmoro osumnjičenih policija još traga za trojicom u Srbiji, dok su prema neformalnim informacijama dvojica napustila zemlju. Vekarić je naglasio da je predmet formiran 27. maja, pre emitovanja snimka. Sve ovo samo je ubrzalo postupak, rekao je Vekarić i otkrio da su se neki od optuženih već javljali članovima poroidice da se duže neće vraćati kući, ali na sreću policija je to uspela da spreči.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da su zbog sumnje da su u julu 1995. godine izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovništva uhapšeni Slobodan Medić, Pero Petrašević, Aleksandar Medić i Aleksandar Vukov. Srpski ministar pravde Zoran Stojković ocenio je da u Srbiji postoje politička volja, kapaciteti i mogućnosti da se optuženim za ratne zločine sudi pred nacionalnim sudovima da bi se obezbedilo suočavanje javnosti sa tim zločinima i ubrzao proces pomirenje u regionu Balkana.

Potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus izjavio je da svi oni koji su počinili zločin u Srebrenici moraju da odgovaraju i da oko toga nema nikakave rasprave. Za zločin mora da se odgovara i nema nikakavih izgovora da je to u ime nekog naroda ili države napravljeno, to je uvek lično napravljeno i ta odgovornost mora da se utvrdi, rekao je Labus.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Beogradu Tomislav Leko pozdravio je reakciju srpske Vlade na objavljivanje snimka ubistva Muslimana iz Srebrenice i ocenio da je to pravi put za rešavanje otvorenih pitanja između Beograda i Sarajeva.

XS
SM
MD
LG