Linkovi

Labus:Teško do sporazuma sa EU bez potpune saradnje sa Hagom


Potpredsednik republičke Vlade Miroljub Labus izjavio je da će Srbija teško uspeti da zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom bez potpune saradnje sa Haškim tribunalom. Podnoseći izveštaj Odboru za evropske integracije Skupštine Srbije o približavanju Evropskoj uniji, Labus je rekao da je saradnja sa Hagom gotovo završena i da Vlada sada treba u potpunosti da je završi i na nju da stavi tačku.

Međutim, Međunarodna helsinška federacija za ljudska prava pozvala je vlasti u Srbiji da priznaju činjenicu da su srpske snage odgovorne za genocid u Srebrenici koji se dogodio pre deset godina, i upozorila da se nisu ni predsednik vlade, ni predsednik Skupštine ili bilo koji predstavnik vlasti obratili javnosti i međunarodnoj zajednici s priznanjem da su zločin izvršile srpske snage, uz izvinjenje porodicama žrtava. Lideri koji ne pomažu društvu da se suoči sa istinom o ratnim zločinima ne deluju u prilog dostojanstva i budućnosti srpskog naroda, upozorila je Helsinška federacija i pozvala Vladu Srbije da uzme učešće na komemoraciji koja će u Srebrenici biti održana 11. jula i da usvoji Deklaraciju o Srebrenici koju je predložilo osam nevladinih organizacija.

I Evropski pokret u Srbiji pozvao je poslanike i parlamentarne stranke u republičkoj skupštini da usvoje Deklaraciju o obavezama Srbije da preduzme sve mere zaštite prava žrtava ratnih zločina, naročito žrtava genocida u Srebrenici. Usvajanje Deklaracije doprinelo bi uspostavljanju poverenja među narodima u regionu i potvrdilo privrženost građana Srbije i njihove države principima utvrđenim u mnogim međunarodnim i domaćim konvencijama i poveljama o ljudskim pravima i zajedničkim vrednostima i standardima ujedinjene Evrope, kojoj želimo da se pridružimo, navodi se u saopštenju Evropskog pokreta u Srbiji.

XS
SM
MD
LG