Linkovi

Majami u Detroitu povratio prednost domaćeg terena, Feniks u San Antoniju izbjegao eliminaciju


Kada su aktuelni šampioni, već nakon prvog meča u finalnoj seriji Istočne konferencije NBA lige, preuzeli u Majamiju prednost domaćeg terena, ovdašnji komentatori i poznavaoci prilika u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta su upozoravali da tim Stena van Gandija, ukoliko želi do finala doigravanja, ne smije da dozvoli još jedan poraz na svom terenu. Sada se ista upozorenja odnose na Pistonse.

Predvođeni ponovo fenomenalnim Dvejnom Vejdom i Šekilom O'Nilom Majami Hit je pobjedom na Oburn Hilsu 113:104, poveo sa 2:1 u finalnoj seriji Istoka.

Utakmica je u prvom poluvremenu bila izjednačena, a prevagu na poluvremenu 53:51 za goste, donio je upravo tandem Vejd-O'Nil koji je sa ukupno 35 poena, prvi put u ovoj finalnoj seriji funkcionisao na ol-star nivou.

Gosti su potom stvorili 10 poena prednosti, ali su Pistonsi uvođenjem niže postave dobili na brzini i fantastičnom serijom došli do plus pet. Sedam i po minuta prije kraja, Dvejn Vejd je napravio i petu ličnu, pa je novi trijumf Pistonsa bio uveliko viđen.

No tada je na scenu stupio Edi Džons. Igre, nekada najboljeg strijelca ekipe, su ove godine konstanto u sjenci učinka O'Nila i Vejda - ali je sinoć pokazao da je i dalje spreman da preuzme odgovornost u odlučujućim trenucima. Džons je sa 11 od ukupno 19 poena u posljednjem periodu, probudio uspavane Hite, a signal da će gosti trijumfovati uputio je šekil O' Nil pogodivši šest uzastopnih slobodnih bacanja.

U poraženom timu najefikasniji je bio Ričard Hamilton sa 33 poena i pet asistancija. Pistonsi su se na kraju žalili na suđenje, ali - sudeći po ukupnom broju faulova - bez razloga. Tehničke greške koje su dosuđene Rašidu Valasu i Čonsiju Bilapsu u posljednjoj četvrtini bile su zaslužene.

Četvrta utakmica u seriji igra se ponovo u Ditroitu, u utorak i šampion ne smije dozvoliti još jedan poraz. Medžik Džonson kaže da su izgledi Detroita da odbrani titulu sada daleko manji, jer je Šekil O'Nil - lav koji je spavao probuđen. U slučaju novog poraza - šampionski tim Lerija Brauna suočiće se sa eliminacijom u Amerikan Erlajns Areni u Majamiju.

San Antonio - Feniks 106:111 (3-1)

Iako ne uspiju da se plasiraju u finale ovogodišnjeg NBA plej-ofa, Feniks Sansi će bar imati lijepe uspomene na konferencijsko finale. Zahvaljujući odličnoj partiji prve petorke uspjeli su da se, na vrućem terenu u SBC centru spasu eliminacije i sada imaju šansu da kod kuće, u srijedu uveče, stignu barem do drugog trijumfa u seriji.

Stodemajer je ubacio 31, Džo Džonson 26, a Merion i Neš su ostvarili dabl-dabl u krajnje neizvjesnoj utakmici, u kojoj su izabranici Majka D'Antonija uspjeli da do kraja sačuvaju vođstvo stečeno u trećoj četvrtini.

Stodemajer je bio mnogo bolji nego što to pokazuje statistika na kraju susreta (31 poen, 5 skokova). Zadržao je Tima Dankana na svega 15 poena, uključujući fenomenalnu blokadu zakucavanja, 36 sekundi do kraja, koja bi Sparse dovela na svega 2 poena zaostatka.

XS
SM
MD
LG