Linkovi

U Beogradu veruju da će rezultrat francuskog refrenduma usporiti prijem SCG u EU


Francusko »ne« na referendumnu o evropskom Ustavu neće zaustaviti, ali će usporiti prijem Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju, ocenjuje se u Beogradu.

Gost Beograda, šef belgijske diplomatije Karol de Huht ocenio je posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem da rezultat referenduma u Francuskoj nema direktnog uticaja na pregovore koje bi Beograd trebalo da počne o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

I predsednik Tadić izjavio da proces pregovaranja o stabilizaciji i asocijaciji neće biti prekinut, istakao da treba videti da li će referendum uticati na produžavanje procesa integracije i ocenio da svakako neće uticati na korake koji predstoje.

Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je da francusko "ne" ustavu Evropske unije nije "ne" Uniji i da nema mesta dramatičnim zaključcima. Ovo je poruka i našim antievropskim snagama da se nimalo ne raduju i da ne izvlače pogrešne zaključke, rekao je Drašković.

I profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević smatra da rezultat francuskog referenduma neće uticati na početak pregovora o stabilizaciji i asocijaciji, ali upozorava da bi eventualno odlaganje prijema Hrvatske i Turske moglo da produži vreme prijema Srbije i Crne Gore i ostalih država zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Tim povodom i predsednica parlamentarnog odbora za evropske integracije Ksenija Milivojević izjavila je da Srbiji i Crnoj Gori, kao zemlji koja pretenduje na članstvo, ne koristi bilo kakva kriza u Evropskoj uniji.

Podgorica: Neuspjehom francuskog referencuma oslabljena pregovaračka pozicija Havijera Solane

Uloga Evropske unije u pogledu Balkana, nakon što je Francuska odbacila evropski ustav na referendumu, biće manje aktivna, ali se neće bitnije promijeniti, ocijenili su danas predstavnici političkog života u Crnoj Gori. Međutim, ima i onih koji tvrde da je briselska administracija pretjerala u "svojoj ulozi nekoga ko najbolje zna i shvata šta pojedinim evropskim zemljama treba".

Francusko odbijanje evropskog ustava moglo bi odložiti priključenje država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ocijenio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić. Evropa će biti zaokupljena ustavnom problematikom, pošto nije isključeno da će doći do odbijanja tog akta I u drugim evropskim državama, rekao je Krivokapić.

Crnogorski ministar za evropske integracije Gordana Đurović kaže da je odbacivanje ustava snažna poruka i Crnoj Gori da na putu evropskih integracija treba čuvati i vlastiti identitet. Ona smatra da je neophodno prethodno rješavanje državnog pitanja i da bi to umnogome olakšalo proces crnogorskog pridruživanja Evropskoj uniji.

Zamjenik šefa diplomatije Srbije i CrneGore Predrag Bošković smatra da će kriza Evropske unije zbog odbacivanja njenog ustava na referendumu u Francuskoj pomjeriti pažnju evropskih zvaničnika sa zapadnog Balkana, što po njemu, ipak neće biti znak za zaustavljanje daljeg proširenja.

Politički analitičar Srđan Darmanović smatra da će neuspjeh referenduma u Francuskoj usporiti evropske integracije, ali proces neće biti u potpunosti zaustavljen, mada će označiti manje aktivnu ulogu Unije prema regionu. On je ocijenio da je neuspjeh referenduma u Francuskoj stav birača o vladi u Parizu, ali i odraz da je briselska administracija pretjerala u "svojoj ulozi nekoga ko najbolje zna i shvata šta pojedinim evropskim zemljama treba". On smatra da je u pogledu Crne Gore ovim vjerovatno oslabljena pregovaračka pozicija Havijera Solane i ocijenio da je prošlo vrijeme najtežih pritisaka prema Crnoj Gori po pitanju njenog statusa.

XS
SM
MD
LG