Linkovi

Danas predstavljamo film Crash


Nekoliko naizgled slučajnih incidenata u Los Anđelesu, u periodu od dva dana, prepliću se u provokativnom završetku filma koji otkriva tamnu stranu ljudske prirode.

Lepo obučeni mladi par belaca šeta se veoma osvetljenim šetalištem. Žena na trenutak pogleda sa starne i onda se čvrsto pribije uz muškarca. Deluje dovoljno bezazleno… ali ne i za mladog tamnoputog momka koji je pogledom susreo s njom. Nesporazum ili uvreda? Strah ili neznanje? Šta god da je uzrok, naizgled bezazleni gest ili komentar može dovesti do kobnih poslednica, dok se prepliću životi u filmu «Sudar», koji je napisao i režirao Pol Hegis, ove godine nominovan za Osara za scenario «Milion Dolar Baby». Hegis kaže da je napisao ovu priču kako bi se suočio sa emocijama koje je izazvala otmica kola u kojoj su žrtve bili on i njegova žena.

«Napisali smo film o sebi… o svojim strahovima, nadama, o ljudima koje poznajemo. Nismo napisali film o 'tim lošim ljudima tamo koji rade ružne stvari'. Pisamo smo o dobrim ljudima u situacijam u kojima se osećaju kao da su u zamci ili kada im je neprijatno. Niko za sebe ne misli da je zločinac.»

Među očajnicima u filmu je i detektiv, umoran od svega, koga igra Don Čidl, koji je dobio mnoga priznanja za portret heroja koji je spasao puno života u prošlogodišnjem ostvarenju 'Hotel Ruanda'. Policajca detektiva igra i Dženifer Espozito, koja je partner lika koji tumači Dona Čidl – kako na poslu, tako i u krevetu, a Rajan Filipi glumi mladog idealistu koji se suočava sa izborom kako i da li uopšte da svoja uverenja pretoči u akciju.

»Ja mislim da je glavna tema ovog filma dvostruka ličnost ljudi: dobro i zlo koje počiva u svima nama i instinkt, koji nas navodi da donosimo odluke, bilo dobre ili loše, u određeno vreme i pod određenim okolnostima. To na kraju dovodi do toga da svi pripadamo ljudskom rodu i da delimo osnovne sličnosti: bez obzira odakle smo, koju boje kože imamo, koji novac koristimo, naše potrebe i stremljenja su ista i naša spospobnost da biramo, dobor ili loše, je jednaka.»

Lerenc Tejt, koji u ovom filmu igra lakovernog i povodljivog mladića, veruje da će se diskusija o ovoj temi nastaviti dugo pošto se svetla u bioskopskim salama upale.

«Ovo je veoma nepredvidiv film i mislim da mu ovaj naslov «Sudar» savršeno odgovara, zato što je i iznenadan. Mnoge stvari koje vidimo i radimo su u stvari iznenadne i nepredvidive.»

Pored pomenute četvorke u filmu «Sudar» pojavljuju se i Sandra Bulok, Met Dilon, Brendan Frejzer, Tendi Njuton, Terens Hauard i reper Kris 'Ludakris' Bridžis. «Sudar» je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Torontu u septembru prošle godine, u bioskopima širom SAD pojavio se početkom maja, a u Evropu bi trebalo da stigne tokom avgusta i septembra.

XS
SM
MD
LG