Linkovi

Dve bombe eksplodirale na ostrvu Sulavezi u Indoneziji


U eksploziji dve bombe na ostrvu Sulavezi u Indoneziji poginulo je najmanje 22 osobe. Eksplozije su se dogodile u oblasti u kojoj je i u prošlosti bilo hrišćansko-muslimanskog nasilja.

Dve bombe eksplodirale su na veoma posećenoj pijaci u gradu Tentena, u središnjem delu ostrva Sulavezi, u kome su većina građana hrišćanske veroispovesti. Indonezija je država sa najvećom muslimanskom populacijom na svetu, ali na ostrvu Sulavezi broj hrišćana i muslimana je skoro podjednak. Nasilje između ove dve verske grupe u ovoj oblasti počelo je u prvim mesecima 2000. godine i odnelo preko hiljadu života. Posle potpisivanja primirja, situacija se smirila, ali je u poslednjih šest meseci ponovo došlo do sporadičnih sukoba između hrišćana i muslimana. Borbe na ostrvu Sulavezi privukle su i neke islamističke borce navodno povezane sa al-Kaidom, mada Rohan Gunaratna, espert za terorizam iz Singapura, tvrdi da teroristi nemaju ništa sa poslednjim eksplozijama.

"Snaga ovih bombi… svakako je značajna u poređenju sa malim bombama koje smo do sada videli na ostrvu Sulavezi, ali činjenica da su žrtve bile samo Indonežani dovodi do zaključka da se ne radi o napadu Džema Islamije."

Džema Islamija, ili skraćeno J-I (džej-aj) je regionalna teroristička mreža, koja se smatra odgovornom za seriju bombaških napada u Indineziji, u protekle tri godine, u kojima je poginulo preko 200 ljudi, uglavnom stranaca. Gunaratna kaže da Džemaa Islamija obično napada američke ciljeve, ili one koji imaju veze sa Sjedinjenim Državama.

«Najviše napada Džemaa Islamije usmereni su na saveznike ili prijetelje Sjedinjenih Država, ali i ciljeve koji su od značaja za Ameriku.»

Grad Tentena nalazi se 60 kilometara južno od priobalnog grada Pozo, gde se odigrala većina sukoba hrišćana i muslimana u prošlosti.

XS
SM
MD
LG