Linkovi

Nastavlja se debata oko takozvanog ”Patriotskog zakona“


Patriotski zakon je usvojen samo nekoliko nedelja nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. Njime su američkim službama za zaštitu zakona proširena ovlašćenja u domenu istrage osumnjičenih terorista na tlu Sjedinjenih Država.

Takođe je olakšana razmena poverljivih informacija između pomenutih službi i američkih obaveštajnih agencija. Pravosnažnost nekih odredbi Patriotskog zakona ističe krajem ove godine dok se u Kongresu, u međuvremenu, pojačava debata oko toga da li da se njihova pravosnažnost produži. Na pretresu u jednom od odbora Predstavničkog doma Kongresa, direktor Federalnog istražnog biroa, Robert Maler je rekao da je Patriotski zakon nužno oruđe za zaštitu Sjedinjenih Država od terorista.

“Uspostavljena razmena informacija između obaveštajnih agencija i službi za sprovođenje zakona ključna je za bezbednost američkih građana, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Time je omogućena razmena informacija kako između agencija u zemlji, tako i sa našim partnerima u inostranstvu.”

Međutim, kritičari pomenutog zakona vrše pritisak da se ograniče neka ovlašćenja vlasti, koja smatraju preteranim. Među kritičarima su i zakonodavci, poput demokratskog senatora Barjona Dorgana, koji su podržali usvajanje zakona pre četiri godine:

“Zakon je usvojen na brzinu posle 11. septembra. Međutim, ne mislim da neko u Kongresu smatra da u ovom trenutku treba u potpunosti ukinut patriotski zakon. Možda bi trebalo uvesti neke izmene”.

Jedan broj zakonodavaca, pak, predlaže još veća istražna ovlašćenja nego što su predviđena tim kontroverznim zakonom. Prema jednom predlogu, podnetom senatskom Odboru za obaveštajni rad, FBI-aj bi dobio ovlašćenje da bez prethodnog sudskog odobrenja uzme na uvid lične i poslovne podatke osobe pod istragom za terorizam. Tome se protive organizacije poput Američkog udruženja za građanske slobode, koje tvrde da bi se tom zakonskom odredbom ugrozilo pravo na privatnost. Pomenuto udruženje nastoji da pridobije podršku i liberalnih i konzervativnih krugova zainteresovanih za pitanja vezana za gradjanske slobode.

XS
SM
MD
LG