Linkovi

Vlada Srbije:Status Kosova rešavati kompromisom


Delegacija Beograda na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj Kosovu, 27. maja ukazaće na stvarno stanje u kojem se nalazi srpska zajednica u pokrajini i da posebno istakne da ne postoji zaštita osnovnih prava Srba i nealbanaca.

Prema jednoglasno usvojenom zaključku Vlade, delegacija će ukazati da nije ostvaren ni povratak proteranog srpskog stanovništva. Vlada Srbije smatra da se problem Kosova mora rešavati dogovorom i kompromisom uz očuvanje postojećih granica u Evropi i ocenjuje da se rešenje mora tražiti u formi proširene autonomije Kosova u okviru Srbije i državne zajednice sa odgovarajućim međunarodnim garancijama.

Vlada Srbije zaključila je da predsednik Srbije i premijer i dalje pozivaju na dijalog o svim pitanjima predstavnike privremenih institucija samouprave na Kosovu, predsednika Ibrahima Rugovu i premijera Bajrama Kosumija. U saopštenju Vlade kaže se da su sve usvojene zaključke podržali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar spoljnih poslova državne zajednice Vuk Drašković i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović.

Inače, Čović je pre sednice Vlade najavio da će delegacija Srbije i Crne Gore na sednici Saveta bezbednosti pokušati argumentima da dokaže da nije ispunjen ni jedan standard i tako opovrgne pozitivnu ocenu UNMIK-a o napretku u ostvarivanju demokratskih standarda na Kosovu.

Čović je zatim ocenio da Beograd nije u mogućnosti da zaustavi proces i da će biti veoma konstruktivan i kooperativan, a zatim upozorio da kompromis ne znači prihvatanje nezavisnosti Kosova.

Međutim, koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da zvanični Beograd na sednici Saveta bezbednosti ne bi trebalo samo da negira i odbija izveštaje i predloge nego i da iznese vrlo konkretan predlog kako da se prevlada problem učešća Srba u institucijama i da ima konstruktivno učešće u razgovorima o statusu.

Jesen Petersen pred Američkom helsišnkom komisijom

Američka Helsinška komisija sutra će razmatrati stanje ljudskih prava na Kosovu, a na pitanja članova Komisije koju čine američki zakonodavci i funkcioneri administracije, odgovaraće i šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen.

Predsednik komisije, republikanski senator Sem Braunbek, sazvao je sastanak da bi se razmotrili najnoviji dogadjaji na Kosovu u vezi sa poštovanje ljudskih prava i pitanjima od interesa Vašingtona.

Jesen-Petersen, boravi u SAD zbog sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećene Kosovu koja će biti održana u petak u Njujorku. Na skupu ćče govoriti i direktor za centralnu i južnu Evropu u Stejt departmentu Čarls Ingliš.

XS
SM
MD
LG