Linkovi

Noćna mora za veliki broj vozača je – paralelno parkiranje


Setite se samo kako prostor za parkiranje između 2 automobila može da bude mali, kako ostala vozila stoje i sviraju i koliko nervoze takva situacija pravi. Švedska kompanija Volvo sada je pronašla rešenje za takve probleme. Vozilo parkiraj se – posle pritiska na dugme auto pronalazi dovoljno veliki prostor i sam se uparkirava. Ceo projekat ostvaren je zahvaljujući saradnji između firmi Linčipins i Volvo.

«Verujem da je ovo odlična opcija kada treba svaki dan da se parkirate na ulici.»

Rešenje za vozačku noćnu moru zove se Mekatronik. Kompanija Volvo dala je zadatak grupi studenata na mašinskom fakultetu da razviju sitem koji će omogućiti samo-parkiranje vozila. «U skladu sa zahtevom Volvoa, studenti su napravili funkcionalni sistem za prakiranje.» Probno vozilo, Volvo model S60, ima automatski menjač, motorizovani volan i veoma moćan računar.

«U osnovi to je elektronika koja upravlja volanom, kao i grupa ultrazvučnih senzora koji otkrivaju prepreke. Na osnovu toga se zna ima li prostora za parkiranje.» 4 ultrazvučna senzora proveravaju okolinu vozila i daju zeleno svetlo, kada pronađu dovoljno veliki prostor. «Tada kompjuter zatraži od vozača da zaustavi vozilo, da ga stavi u rikverc, da polako krene unatrag i da skloni ruke sa volana. Posle toga računar sve obavlja sam, bez pomoći vozača i vozilo zaustavlja na parkingu.»

Za manje od 5 sekundi, mnogo kraće čak i od iskusnog vozača, vozilo je u stanju da se samo parkira.

«Za ovim postoji potreba, pošto je vožnja, a posebno proces parkiranja ovim olakšan. A to je problem sa kojim su vozači danas suočeni u gradovima.»

Ipak, ostaje da se vidi šta će se dogoditi kada dva vozila sa samonavođenjem pokušaju da se parkiraju na istom parkingu.

XS
SM
MD
LG