Linkovi

Buš protiv ukidanja restrikcija na istraživanje embrionskih osnovnih ćelija


Predsednik Buš obećava da će staviti veto na svaki zakonski predlog koji bi pokušao da ublaži restrikcije u istraživanju embrionalnih osnovnih ćelija.

Predsednik Buš tvrdi da neće pristati na zakonodavci ublaže ograničenja na istraživanje embrionalnih osnovih ćelija koja je on zacrtao 2001. godine.

“Kongresu sam jasno stavio do znanja da se protivim da se državna sredstva koja potiču od poreskih obveznika, koriste kako bi se uništenjem života -- spasio život. Staviću veto na svaki zakon koji to dozvoljava.”

Pre četiri godine predsednik Buš je ograničio državna sredstva kojima može da se finansira istraživanje odredjenih vrsta embrionalnih osnovnih ćelija. Zagovornici zakona kojim bi se proširio broj tih ćelijskih vrsta, kažu da bi istraživanja mogla da dovedu izlečenja bolesti poput alzhajmerove. Zagovornici takvog zakona -- a ima ih i demokratama i medju republikancima -- nadaju se da će se o tom zakonskom predlogu glasati u Predstavničkom domu već iduće nedelje. Bela kuća napominje da se predsednik Buš ne protivi svim vidovima istraživanja osnovnih ćelija već samo stvaranju novih embriona za koje bi takvo istraživanje značilo sigurno uništenje. To pitanje je vrlo kontroverzno i unosi veliku podelu na naivou cele Amerike jer je politička borba oko prevremenog prekida trudnoće još uvek vrlo intenzivna. Neki republikanci, ukljućujući i bivšu prvu damu Amerike Nensi Regan, apeluju na predsednika Buša da ublaži restrikcije. Bivši predsednik Ronald Regan je preminuo posle duge borbe sa alzhajmerovom bolešću, a njegov sin Ron Regan -- u govoru na nacionalnoj konveciji Demokratske stranke -- naglasio je potrebu većeg istraživanja u domenu embrionalnih ćelija koje obećava izlečenje mnogih bolesti.

XS
SM
MD
LG