Linkovi

Per Stig Moler: Evropska unija podržava opstanak državne zajednice


Ministar inostranih poslova Danske Per Stig Moler izjavio je danas da je došao u Podgoricu kako bi se informisao o stavu crnogorskih zvaničnika o rješenju problema Kosova, o kojem će se 27. maja raspravljati u Ujedinjenim nacijama. On je istakao da Evropska unija podržava opstanak državne zajednice, ali je naveo da će ispoštovati odluku demokratskog referenduma ukoliko on bude sproveden u Crnoj Gori.

"Boravim u regionu jer u petak počinju razgovori u Njujorku o budućnosti Kosova. Želio sam da se upoznam sa situacijom i da čujem ideje koje imate oko budućnosti regiona", rekao je danski ministar na konferenciji za novinare u Podgorici nakon razgovora sa premijerom Milom Đukanovićem.

Crnogorski premijer potvrdio je da je razgovarano o budućnosti zapadnog Balkana i afirmativnoj ulozi Crne Gore u očuvanju multietičnosti, što je važna stavka u regionu. Danski zvaničnik u Podgorici je ponovio je da Evropska unija podržava opstanak državne zajednice, ali je naveo da će ispoštovati odluku demokratskog referenduma ukoliko on bude sproveden u Crnoj Gori. Crna Gora je spremna da tokom proljeća iduće godine organizuje referendum o državnom statusu prema međunarodno priznatim demokratskim standardima, rekao je premijer Milo Đukanović nakon razgovora sa danskim šefom diplomatije.

Đukanović je kazao da je sa danskim šefom diplomatije imao identične poglede u vezi sa evropskom i evroatlanskom budućnošću regiona zapadnog Balkana On je naglasio da je, u vezi rješevanja državnog statusa Crne Gore, obavijestio gosta o inicijativi Podgorice o transformacije državne zajednice u savez nezavisnih država. Crnogorski premijer je prenio da je dobio uvjerenje od sagovornika da će Evropa ispoštovati u Crnoj Gori sve one demokratske procedure i demokratski izraz volje građana koji bude u skladu sa međunarodno priznatnim demokratskim standardima. A koordinator Pokreta za nezavisnost Branko Lukovac založio se za ukidanje referendumskog cenzusa i ocijenio da bi glasačko pravo trebalo da imaju građani koji imaju biračko pravo u Crnoj Gori. On je, u autorskom tekstu u Vijestima, kazao da bi bilo bolje da se ne utvrđuje cenzus, jer je to dominantna praksa u zemljama razvijene demokratije.

XS
SM
MD
LG