Linkovi

Savremena tehnologija ulazi u zatvore


1800 zatvorenika jednog zatvora u okrugu Los Andjeles počeće uskoro da nose narukvice sa elektronskim identifikacionim čipom, sićušnim radio predajnikom i antenom, kao i sa jedinstvenim bar kodom - odnosno šifrom ispisanom linijama, koju mogu da čitaju laserski uredjaji.

Narukvica liči na ronilački sat, izradjena je od specijalnog, nerdjajućeg čelika, a svaki pokušaj njenog oštećenja, presecanja ili skidanja sa ruke, aktivira alarm. Predajnik u narukvici svake dve sekunde šalje signal ka prijemnicima ugradjenim u zidove svih prostorija, tako da centralna kontrola u svakom trenutku vidi gde se koji zatvorenik nalazi. Sistem takodje omogućava praćenje aktivnosti zatvorenika, kao što je broj sati provedenih na radu, u trpezariji ili u biblioteci.

Stražari u zatvoru nosiće slične uredjaje pričvršćene za opasač, sa ugradjenim dodatnim alarmnim dugmetom, koje stražar može da aktivira ako se nadje u opasnosti. Na centralnom ekranu, sa obeleženim prostorijama zatvora, kontrolori mogu da vide ne samo gde se koja narukvica nalazi, već i ime zatvorenika koji je nosi. Tokom preliminarnih proba, u manjim zatvorima, ovaj sistem pokazao se veoma uspešnim u kontroli nasilja medju zatvorenicima. Ako bude uspešan, sistem će biti uveden u svim zatvorima okruga Los Andjeles.

XS
SM
MD
LG