Linkovi

U Beogradu još nema zvaničnih reagovanja na inicijativu Vašingtona


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da treba sačekati detalje američke inicijative.

Videćemo šta će biti, rekao je Tadić i zatim dodao da generalni procesi kada je u pitanju Kosovo već godinama nisu dobri za Srbiju, Kosovo klizi ka nezavisnosti i moramo sve da učinimo da se to ne desi, rekao je Tadić i upozorio da Srbija ima smanjen manevarski prostor i mora da vodi politiku koja je dobro analizirana na državnom vrhu.

Istim povodom predsednik parlamentarnog Odbora za Kosovo Dušan Proroković kaže da je u ovom trenutku Srbija na istom fonu onoga što hoće Stejt dipartment, dakle uspostavljanje što hitnijeg dijaloga Beograda i Prištine i pokušaj etapnog rešavanja problema.

I koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je Vašingtonu najvažnije da pregovori krenu i napominje da se Amerika odrekla razgovora o konačnom statusu Kosova i prihvatila termin budući status, što znači da se više ne razmišlja o nezavisnosti Kosova odmah, ali i da je ta opcija na pregovaračkom stolu i da su za njenu realizaciju postavljena dva uslova. Prvi je, kaže Janjić, decentralizacija i zaštita prava Srba i drugi - dogovor sa Beogradom.

Pripreme dijaloga Beograda i Prištine, međutim, teško napreduju. Šef Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Srđan Đurić ocenio je da kosovski premijer Bajram Kosumi odlaže i uslovljava početak razgovora sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom što govori da ne postoji ni dobra volja ni stvarna spremnost da se razgovara.

Šef danske diplomatije Per Stig Moler izjavio je da rešenje krize na Kosovu mora da bude prihvatljivo za sve strane kako ne bi bila ugrožena stabilnost regiona, a ambasador Velike Britanije u Beogradu Dejvid Gauen najavio je za naredni period ogromnu reviziju standarda i dodao da Beograd mora da odigra punu ulogu, jer će na stolu o statusu Kosova biti širi dijapazon mogućih opcija.

XS
SM
MD
LG