Linkovi

Završen dvodnevni samit Saveta Evrope u Varšavi


Savet Evrope, najstarija politička organizacija na kontinentu, završio je dvodnevni samit u Varšavi - potvrđujući svoju misiju širenja demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine zakona. Ipak, kako iz poljske prestonice izveštava dopisnik Glasa Amerike Rodžer Vilkison, ostaje bojazan da bi važnost Saveta Evrope mogla tokom narednih godina da se umanji, s obzirom da presudan postaje glas sve šire Evropske unije.

Savet Evrope je uspostavljen posle Drugog svetskog rata sa zadatkom da harmonizuje zakone o ljudskim pravima i demokratsku praksu u Zapadnoj Evropi. Međutim, proteklih godina, s pojavom novih, postsovjetskih demokratija na istočnom krilu Evrope, organizacija je postala glavni posmatrač poštovanja ljudskih prava na kontinentu. Na završetku dvodnevnog samita, predstavnici 46 članova su potvrdili suštinske vrednosti na kojima počiva Evropa, kao što su demokratija, ljudska prava i vladavina zakona. Generalni sekretar Saveta Evrope, Teri Dejvis, rekao je da te vrednosti doživljavaju procvat u najvećem delu Evrope, ali da treba pomoći da se razviju i u zemljama u kojima su još krhke.

“Jasno je da je drvo demokratije pustilo korenje u evropsko tle. Naša današnja ambicija je da obezbedimo da izraste visoko. Zadatak Saveta jeste da širi kulturu demokratije po celom kontinentu jer, bez prave demokratske kulture, nećemo biti u stanju da izgradimo građansku Evropu, pravednu Evropu i Evropu društvene kohezije.”

Evropski savet želi da mu lideri evropskih država jasno odrede mandat u trenutku kada Evropska unija planira da uspostavi sopstvenu agenciju za praćenje stanja ljudskih prava, a Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju se takođe bavi unapređivanjem ljudskih prava i demokratije. Luksemburški premijer, Žan-Klod Junker, čija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom, primećuje da je često teško znati šta je zadatak svake od tih organizacija. To je razlog zbog kojeg je pristao da pripremi nacrt izveštaja o tome kako Evropska unija i Evropski savet mogu bolje da usaglase svoj rad. Posebna snaga Saveta je u njegovoj zakonskoj nadležnosti. Takođe, na ovom samitu, nekoliko država je potpisalo tri konvencije koje obuhvataju ceo kontinent, koje je Savet načinio i koje se odnose na borbu protiv terorizma i finansiranje terorizma i trgovinu ljudima. Međutim, Evropski sud za ljudska prava, pod okriljem Saveta Evrope, posrće pod bremenom desetina hiljada zaostalih slučajeva. Delegati na samitu su se saglasili da bi trebalo uspostaviti poseban panel koji će da preporuči kako smanjiti taj zaostatak. Savet Evrope okuplja sve države šire Evrope sem Belorusije, koja je izvan - zbog svoje autoritarne vlasti. Za poljskog predsedika Aleksandra Kavšnjevskog, koji želi da Savet i Evropska unija obuhvate i istočnog komšiju Poljske, Belorusija ima prvenstvo. Što se njega tiče, on je istakao da Evropa neće biti celovita i slobodna sve dok narod u Belorusiji ne bude u stanju da uživa demokratiju i pravdu.

XS
SM
MD
LG