Linkovi

10 miliona dolara za obnovu i očuvanje kulturnog nasleđa na Kosovu


Generalni direktor Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, Koičiro Macura, saopštio je da se među zemljama donatorima, pored SAD, koje su poklonile milion dolara, nalaze i Nemačka, Francuska, Mađarska, Češka, Italija i Švedska. Predstavnici Uneska nadali su se da će na današnjoj donatorskoj konferenciji biti prikupljeno oko 40 miliona dolara, na koliko je, posle obilaska Kosova, štetu procenila prva misija te organizacije, ali su izrazili zadovoljstvo zbog spremnosti mnogih zemalja članica da pomognu.

Šef diplomatije SCG Vuk Drašković, koji je prisustvovao konferenciji, rekao je da se prikupljanje sredatava nastavlja i da veruje da će ne samo danas, već i ubuduće sav neophodan novac biti obezbeđen. Šef UNMIK-a, Soren Jesen-Petersen, koji je pre polaska u Pariz naglasio važnost kulturnog nasleđa na Kosovu i njegovog očuvanja, pre nego što bude prekasno, rekao je da se donatorska konferencija dešava u pravom trenutku i da će obnova kosovske baštine «okupiti međunarodnu zajednicu u zajedničkom naporu sa lokalnim akterima, tj. kosovskim Albancima, kosovskim Srbima, Srpskom pravoslavnom crkvom i vlastima Srbije.

Jesen Petersen je naglasio da će, iako nije politička, ova konferencija doprineti stabilizaciji prilika u regionu i saradnji radi rešavanja statusa Kosova. Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković tražio je da donatorska konferencija postane praksa i da se forimira međunarodna komisija koja bi nadzirala obnovu spomenika na Kosovu. On je dodao da međunarodna zajednica ima moralna obavezu da pomogne u obnovi spomenika kulture na Kosovu, jer će to doprineti povratku Srba i naglasio da srpska strana tržai uspostavljanje takozvanih «zaštićenih zona» oko manastira, poput one koja je 2003. proglašena oko Dečana, gde se nalazi najveći i najočuvaniji srednjevekovni manastir, izgrađen još u 14. veku.

Drašković je zaključio da podržava stav koji je na današnjem skupu u parizu izneo francuski predstavnik u Unesku, «da kranju reč u obnovi uništenog ne sme da pripadne onima koji su rušili». Inače, na spisku za obnovu i popravku nalazi se 75 verskih i istorijskih spomenika na Kosovu, od čega 48 pravoslavnih, 14 islamskih ili otomanskih i 13 spomenika svetovne arhitekture ili istorijskih lokacija.

XS
SM
MD
LG