Linkovi

Odluku o nominaciji Džona Boltona za američkog ambasadora u UN doneće Senat u celini


Senatski odbor za odnose sa inostranstvom doneo je odluku da o nominaciji Džona Boltona za sledećeg američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama, glasa Senat u punom sastavu. Medjutim, pomenuti odbor nije potvrdio Boltonovu nominaciju. Neposredno pred glasanje, ključni republikanski senator Džordž Vojnovič, izjavio je kako veruje da Sjedinjene Države mogu da pronadju kandidata boljeg od Boltona da ih predstavlja u Ujedinjenim nacijama. Boltonovi kritičari, uključujući mnoge demokrate, ističu da je on suviše agresivan i beskompromisan da bi bio efikasan ambasador.

Džordž Vojnovič je na današnjem pretresu rekao da veruje da Predsednik Buš ima pravo da se o njegovom kandidatu za ambasadora u UN izjasni ceo Senat. Ipak. republikanski senator iz Ohaja rekao je da mu veoma smetaju optužbe iznete na račun Boltona - o tome da je on vršio pritisak na analitičare da usvoje zaključke i preporuke u skladu sa njegovim gledištima.

"Brine me to što bi potvrdjivanje Džona Boltona za ambasadora u UN uputilo kontroverznu i negativnu poruku medjunarodnoj zajednici o namerama SAD. Bojim se da bi njegovo potvrdjivanje bilo poruka svetu da nismo spremni da popravimo odnose i da saradjemo kao članovi tima, već da verujemo da samo neko sa čvrstim laktovima zna kako treba postupati sa medjunarodnom zajednicom", rekao je Vojinovič.

Tokom svog izlaganja Vojnovič je izmedju ostalog rekao da se upravo vratio iz posete zemljama Balkana gde takodje nije naišao na pozitivne reakcije na Boltonovu kandidaturu za ambasadora SAD u UN. Vodeći demokrata u senatskom odboru za spoljnopolitičke odnose, Džo Bajden, rekao je da se, pošto je pregledao mnoga dokumenta i saslušao izjave svedoka, i dalje protivi potvrdjivanju Boltona. Bajden je naveo da ga posebno brinu navodi da je Bolton pokušao da politizuje obaveštajne podatke, tim više što je administracija navela pogrešne obaveštajne podatke kao opravdanje za rat protiv Iraka.

"Već smo izgubili veliki deo kredibiliteta kod kuće i u inostranstvu zbog fijaska u Iraku, a gospodin Bolton nije čovek koji bi mogao da pomogne da povratimo naš kredibilitet. On je pogrešan kandidat", zaključio je Bajden.

Medjutim, predsedavajući odbora, senator Ričard Lugar izneo je drugačije mišljenje.

"Pošto sam pregledao sav materijal - moj sud je da bi Džon Bolton trebalo da bude potvrdjen za ambasadora u UN. Mislim da izneti dokazi ne idu u prilog diskvalifikaciji predsednikovog kandidata", istakao je Lugar.

Predsednik Buš je nominovao Boltona istakavši da je on pravi čovek za taj položaj i da bi mogao da pomogne u reformi Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG